menu Sluit het hoofdmenu

Slimme deurbel opent deuren in buitenland

geplaatst op Demo slimme deurbel op congres doofblindheid

De ‘slimme deurbel’ die Bartiméus heeft ontwikkeld voor mensen met een visuele en auditieve beperking, is woensdag gedemonstreerd op het Deafblind International congres 2017 in Denemarken. Iemand die niets of slecht ziet en hoort, kan met dit hulpmiddel op afstand voelen of er een bekend persoon voor de deur staat. Een flinke bijdrage aan zelfredzaamheid. De innovatie is zeer positief ontvangen door buitenlandse experts in doofblindheid.

Hoe weet iemand die niet of slecht hoort en ziet, of het veilig is als er wordt aangebeld? Hier biedt de slimme deurbel een oplossing voor. Een vingerafdrukscanner geeft een trilsignaal door aan een smartwatch, die duidelijk maakt of er een bekend of onbekend iemand aanbelt.

De workshop waarin Bartiméus de innovatie demonstreerde maakte indruk op DBI2017, dé Europese conferentie voor behandelaars van mensen met doofblindheid.

Brianstorm met cliënten

Het idee is in 2016 ontstaan tijdens de brainstormsessie ‘Dromen over een toegankelijk leven’ met doofblinde cliënten, en daarna samen met cliënten uitgewerkt. Vanuit Bartiméus zijn specialisten van het expertisecentrum Doofblindheid en innovatie (ICT4VIP) bij het project betrokken. 

Innovaties voor beter leven

Bartiméus wil met dit soort slimme innovaties bijdragen aan een beter leven voor mensen met een visuele en/of bijkomende beperking. De deurbel  geeft mensen met doofblindheid meer mogelijkheden zelfstandig te wonen. Het bevordert de zelfredzaamheid, maar ook de privacy, als bekenden niet zomaar binnen komen lopen.

In maart won Bartiméus de Innovatieprijs van de Oogvereniging voor de slimme deurbel.