menu Sluit het hoofdmenu

Slimme deurbel laat Jorrit weer 'horen'

geplaatst op Slimme deurbel voor blinde en slechtziende mensen

Dingdong - de deurbel gaat en we weten dat er iemand voor de voordeur staat. Dat geldt niet voor Jorrit Overweg, die zowel slechthorend als slechtziend is. Vijf HBO-ICT-studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelden een ‘slimme deurbel’ in opdracht van Bartiméus, het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen. Het resultaat: een deurbel met vingerafdrukscanner die volgende week aan de opdrachtgevers wordt gepresenteerd. De cliënt voelt aan trillingen op zijn pols welke bekende voor de deur staat.

Jorrit Overweg (23) heeft de ziekte van Usher, waardoor hij naast slechthorend ook slechtziend is. De deurbel is een van de vele dingen waar hij in zijn dagelijks leven ‘tegenaan loopt’. "De hele dag is al een uitdaging op zich", zegt Jorrit. "Ik wil zoveel mogelijk meenemen van wat er in mijn omgeving gebeurt, en het liefst net als ieder ander meedoen aan de 'gewone maatschappij'. Voor iemand die alleen blind of slechtziend, of alleen doof of slechthorend is, kost het al dubbel zoveel energie om mee te doen. Maar voor iemand die de combinatie heeft kost het wel tien keer zoveel energie om mee te doen."

Vingerafdrukscanner

De HBO-ICT-studenten van de HvA voerden de opdracht voor Bartimeús uit in het kader van de HvA-minor The Internet of Things. Zij zijn regelmatig bij cliënt Jorrit langs geweest, hebben met hem gepraat over de dagelijkse beperkingen door zijn ziekte, zijn feedback verwerkt en presenteren nu een werkend prototype: een slimme deurbel met een geïntegreerde vingerafdrukscanner.

Bewustwording

Paul de Nooij, projectleider ICT bij Bartiméus, is enthousiast over het resultaat. "Dit illustreert hoe belangrijk het is om studenten in te zetten voor dit soort vraagstukken. Niet alleen brengen zij creativiteit in en nieuwe ideeën; het is ook van belang dat studenten een stuk bewustwording meekrijgen. Er komen allerlei nieuwe technologieën beschikbaar, en het is belangrijk dat mensen met een visuele of andere beperking daar ook aan kunnen deelnemen. Daarom is het zo nuttig om jonge ICT’ers en ontwerpers al tijdens hun opleiding bewust te maken van deze doelgroep, en hiervoor te laten ontwerpen," aldus De Nooij.

Lees het gehele nieuwsbericht op de website van HvA.

Bron: Hogeschool van Amsterdam