menu Sluit het hoofdmenu

Slechtziendheid bij diabetes voorkomen door nieuwe oogtherapie

geplaatst op Letterkaart oogarts

Het AMC zet volgende stap in onderzoek naar beruchte complicatie van diabetes. Het is een schrikbeeld voor iedereen met diabetes: slechter zien of zelfs blind worden. Diabetes is een van de grootste veroorzakers van blindheid in Europa. Deze complicatie komt deels doordat vocht zich ophoopt in het oog, nadat bloedvaten in het netvlies gaan lekken. Prof. dr. Reinier Schlingemann van het AMC werkt aan een oplossing, gefinancierd door het Diabetes Fonds.

De komende vier jaar werkt het team van prof. dr. Reinier Schlingemann van het Academisch Medisch Centrum (AMC) aan de basis voor een nieuwe oogtherapie. Schlingemann: “Er is behoefte aan meer en betere methoden om lekkage tegen te gaan. Hoe beter we begrijpen hoe die lekkage in z’n werk gaat, hoe dichter we komen bij een manier om hem te stoppen.”

Lekkage verminderen

De onderzoekers in Amsterdam ontdekten eerder hoe lekkage van vocht en eiwit in het oog ontstaat en hoe ze die kunnen verminderen door een bepaald molecuul af te remmen. Nu zetten ze de volgende stap naar het ontwikkelen van een therapie. Daar is overigens nog wel veel geduld voor nodig: het kost enkele jaren voordat fundamenteel onderzoek zijn vertaling vindt in de praktijk.

Nog steeds krijgen 8 van de 10 mensen met diabetes op den duur te maken met oogbeschadigingen.