menu Sluit het hoofdmenu

Roxana is volledig blind en moeder

geplaatst op Roxana, blind en Martijn destijds 5 maanden in verwachting

Roxana (33) en haar man Martijn (33) hebben beiden een visuele beperking. In 2015 werden zij ouders en dat ging net iets anders, maar tegelijkertijd ook hetzelfde als bij ieder ander.

Volledig blind

“Mijn moeder beviel na 26 weken van mij en mijn tweelingzusje. Dat is nu al heel vroeg, maar dat was het in 1984 helemaal. Mijn zusje heeft het dan ook verdrietig genoeg niet overleefd. Omdat mijn longetjes nog niet ontwikkeld waren, kreeg ik zuurstof toegediend. Ik kreeg er echter te veel van binnen, waardoor er bloedvorming achter mijn ogen ontstond. Ze hebben mijn zicht niet meer kunnen redden. Ik ben vanaf mijn geboorte daardoor volledig blind.”

Visuele beperking

“Mijn man Martijn heeft ook vanaf zijn geboorte een visuele beperking door een erfelijke oogafwijking. Hij heeft tien procent zicht en kan geen kleur zien. Toen ik achttien was, leerde ik hem kennen op een kamp voor blinden en slechtzienden. In 2011 zijn we getrouwd en in 2014 besloten we voor kinderen te gaan.”

'Ondanks mijn visuele beperking heb ik nooit getwijfeld'

Roxana met haar pasgeboren baby Amber op haar buik Geen twijfel

“Ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld over het moederschap. Natuurlijk heb ik moeilijke momenten en ik denk wel eens: waarom ik? Maar mijn motto is al mijn hele leven: het enige wat je niet kunt als je blind bent, is zien.”

Zwangerschapstest lezen

“Na vier maanden zonder anticonceptie wilde ik een zwangerschapstest doen, maar het was even zoeken naar een geschikte. Martijn moest er sowieso bij zijn om ‘m af te lezen, maar door zijn beperking was een test die van kleur veranderde ook geen optie. We kozen er een waarop streepjes verschenen en die je in een bakje urine kon stoppen, zodat ik niet moeilijk hoefde te doen met mikken.”

Reacties

“Toen Martijn zag dat de test positief was, waren we ontzettend blij. We kregen veel positieve reacties op de zwangerschap. Er waren wel mensen die vroegen: ‘Hoe ga je dat dan doen?’ Wanneer het uit interesse gevraagd werd vond ik het niet erg, maar wanneer er een oordeel in zat dacht ik: waar bemoei je je mee? De huisarts zei dat de opstart misschien even lastig ging worden, maar voegde daaraan toe: ‘Als íemand het kan, zijn jullie het.'”

Echo

“We hadden een verloskundige die er bij de twintigwekenecho ook voor ons een mooi moment van maakte. Ze legde alles goed uit, liet het hartje extra lang horen en had een soort beamer waarop de echo werd uitvergroot, zodat Martijn toch wat kon zien. De babykleertjes kocht ik met mijn moeder, die heel modebewust is. Ik vertrouw haar daarin volledig.”

Lees het gehele interview met Roxana en bekijk haar filmpjes op lindanieuws.nl.

Training Bartiméus 'Ouderschap met visuele beperking'

Bartiméus heeft veel ervaring met de ondersteuning van (aankomende/zwangere) ouders met een visuele beperking. Je kunt bij ons onder meer terecht voor hulpvragen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, praktische zorg of sociaal emotionele steun. Voorbeelden van zulke vragen zijn:

  • Hoe zit het met erfelijkheid? Kan, mag en wil ik mijn aandoening wel (mogelijk) doorgeven?
  • Hoe loop je met een buggy en een taststok?
  • Hoe verschoon je een luier als je het niet goed ziet?
  • Hoe voorkom je gevaarlijke situaties in een speeltuin?
  • Hoe zorg ik dat het veilig blijft als er vriendjes komen spelen die niet (zo) bekend zijn met mijn beperking als mijn eigen kinderen?
  • Hoe en wat vertel ik op school over mijn beperking?

Soms is een één-op-één contact of een training het juiste antwoord op je vraag, soms is het ook fijn om met andere ervaringsdeskundigen uit te wisselen.

In september is er weer een groep van ouders met een visuele beperking gestart bij Bartiméus in Amsterdam. Met elkaar gaan we op zoek naar een antwoord op jouw vragen, op een manier die bij jou past. In het voorjaar van 2019 starten we een training in Zeist. Interesse? Neem per email contact op met onze ambulant begeleider Hilmar de Vries via hdvries@bartimeus.nl.