menu Sluit het hoofdmenu

Promotie op online toegankelijkheid

geplaatst op Eric Velleman tijdens promotie

Eric Velleman van Stichting Accessibility is donderdag aan de Universiteit Twente gepromoveerd op succesfactoren voor de digitale toegankelijkheid van gemeenten. Bartiméus werkt nauw samen met Accessibility om de maatschappij zowel fysiek als online toegankelijker te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Meer en meer organisaties pakken het goed op, maar elders stuiten mensen met een (visuele) beperking nog steeds op allerlei drempels.

Bartiméus biedt iedereen het expertisecentrum op het gebied van de toegankelijkheid van openbare ruimte en gebouwen. Een team van experts gaat er regelmatig op uit voor lokaal onderzoek en advies in opdracht van gemeenten.
Accessibility (ontstaan vanuit Bartiméus) is de Nederlandse specialist in het toegankelijk maken van de digitale samenleving: websites, webshops en apps.

Voortgang overheid

Nederlandse wet- en regelgeving vereist dat websites van overheden voldoen aan standaarden voor toegankelijkheid. Op het niveau van de Rijksoverheid pakt staatssecretaris Knops dit op, en trekt hierbij samen op met 'de tandem' Accessibility-Bartiméus.
Voor de Nederlandse gemeenten geldt dat zij de toegankelijkheidsstandaarden vrijwillig en collectief hebben omarmd. Ondanks hun inspanningen lukt het nog niet altijd om die standaarden volledig te implementeren.

cover onderzoek Eric VellemanSuccesfactoren

Het resultaat van het onderzoek van Eric Velleman is een exploratief ‘initiatie- en implementatiemodel voor webtoegankelijkheidsinnovaties’. Dit model wordt gebruikt om organisatorische processen en factoren te identificeren die een hindernis of een stimulans zijn voor de implementatie van webtoegankelijkheid.

Uit het onderzoek komt een aantal processen als indicator voor een succesvolle implementatie. Organisatorische factoren geven hierbij de doorslag. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van bewustwording en kennis, betrokkenheid van (top) management en monitoren van de webtoegankelijkheid.

Gemeenten die bovengenoemde processen borgen, scoren beter bij het toepassen van web toegankelijkheidsstandaarden. Eric Velleman: 'Als je je website gewoon bouwt volgens de webrichtlijnen, zou iedere website toegankelijk moeten zijn.'

In totaal werkten 69 gemeenten mee aan het onderzoek. Meer informatie en een download van het onderzoek zijn beschikbaar op www.accessibility.nl

Is uw organisatie al toegankelijk?

Met de ondersteuning van Accessibility en Bartiméus zorgt u ervoor dat uw organisatie toegankelijk is voor mensen met een beperking, conform het Verdrag inzake mensen met een handicap. Lees meer op accessibility.nl en bartimeus.nl/toegankelijkheid.

Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met Erwin Pelleboer van het expertisecentrum Toegankelijkheid.

Ook interessant om te lezen: 'Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten' (bron: nos.nl).