Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Promotie Kyra Frederiks op de Slimme Sok

Op vrijdag 10 december jl. is Kyra Frederiks gepromoveerd aan de TU Eindhoven. Kyra is werkzaam als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid van Bartiméus en de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar promotieonderwerp is de Slimme Sok.

Fake foto

Deze sok meet fysiologische signalen van het lichaam, zoals zweten. Hiermee kan spanning worden gemeten bij de cliënt. Dat is nuttig bij mensen die hun emoties niet door middel van bijvoorbeeld spraak kunnen uitdrukken.

Het doel van Kyra's proefschrift is tweeledig. Het eerste deel is de ontwikkeling van een monitoringsysteem om zorgverleners te ondersteunen bij het beter opmerken, begrijpen en interpreteren van het communicatieve gedrag van mensen met een visuele en ernstig verstandelijke beperking. Ten tweede wordt dit monitoringsysteem gevalideerd op nauwkeurigheid en het effect ervan op de kwaliteit van interactie. Daarnaast is ook het hele ontwikkelproces van de Slimme Sok en alles wat daarvan geleerd is in het proefschrift opgenomen.

Bij Bartiméus wonen onder andere mensen met een visuele en ernstig verstandelijke beperking. Voor hen kan de Slimme Sok een uitkomst zijn om hun welzijn beter in te schatten. Paula Sterkenburg, bijzonder hoogleraar en voorzitter van de Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid, is blij met Kyra’s bijdrage aan de wetenschap: “De slimme sok helpt bij het signaleren van stress waardoor de begeleider nog beter kan aansluiten bij wat mensen met een visuele-en-ernstig verstandelijke beperking nodig hebben. Door sensoren te verwerken in een sok heeft Kyra rekening gehouden met de gebruikers en hun omgeving.”

Bij de promotie waren vanuit de TU/e: Loe Feijs, Emilia Baracova en Peter Peters betrokken. De oppositiecommissie bestond uit hoogleraren uit China, Zwitserland, België en Nederland. Het promotietraject is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Bartiméus Fonds.

Contact

Wil je meer informatie over innovaties bij Bartiméus? Neem contact met ons op!