menu Sluit het hoofdmenu

Première film 'Zicht op slechtziendheid'

geplaatst op begeleider onderzoekt client

Met de nieuwe film ‘Zicht op slechtziendheid’ wil Bartiméus laten zien hoe belangrijk het is om visuele problematiek bij cliënten met een verstandelijke beperking tijdig vast te stellen. Samen met organisaties waar cliënten wonen kan Bartiméus vervolgens de kwaliteit van leven helpen verbeteren. De film is opgenomen bij ’s Heeren Loo en daar op 5 september online gegaan.

In Nederland is er een grote groep mensen met een verstandelijke én visuele beperking. Stel je hebt een verstandelijke beperking én bent slechtziend. Soms ben je ook nog slechthorend. Het missen van zintuigen kan het leven voor iemand met een verstandelijke beperking erg ingewikkeld maken. Het gaat namelijk om beperkingen die elkaar als het ware versterken. 'Kijken' kan bijvoorbeeld niet of minder ingezet worden om situaties te overzien en te begrijpen.

Expertise op locatie

Bartiméus werkt samen met organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Organisaties waar cliënten met een verstandelijke beperking wonen, hebben vaak geen zicht op de visuele problematiek van de bewoners. Slechtziendheid is bij deze groep erg lastig te herkennen, vaak omdat de cliënt (verbaal) niet duidelijk kan maken dat hij minder goed ziet. En als dat wel in beeld is, dan is vaak niet bekend wat er nodig is aan extra begeleiding en ondersteuning. Bartiméus brengt slechtziendheid in beeld en biedt kennis, begeleiding en behandeling. Allemaal op de locatie waar de cliënt woont of verblijft.

Samenwerking

In de nieuwe film 'Zicht op slechtziendheid' laat Bartiméus zien wat een samenwerking tussen organisaties kan betekenen voor de cliënt. In de film zijn cliënten in beeld gebracht van ’s Heeren Loo, een grote landelijke zorgaanbieder op het gebied van verstandelijk beperkten.

Met deze film wil Bartiméus laten zien hoe belangrijk het is om visuele problematiek bij cliënten met een verstandelijke beperking door onderzoek vast te stellen. En dan vooral om de juiste begeleiding of behandeling in te kunnen zetten. Samen met andere organisaties, waarbij kennis en expertise wordt gedeeld en versterkt.

Première bij ’s Heeren Loo

Op woensdagochtend 5 september is de film in première gegaan. Op het terrein van ’s Heeren Loo zelf, in bijzijn van de hoofdpersonen Martijn, Ab, Yvonne en Richard. Alle vier hebben zij een verstandelijke én visuele beperking en hebben ondersteuning gekregen vanuit het samenwerkingsverband tussen Bartiméus en ’s Heeren Loo .

Op de foto rechts: ambulant begeleider Caro Mooij van Bartiméus reikt de DVD van de film uit aan de ouders van Martijn, één van de hoofdrolspelers.

Bekijk de film nu op YouTube

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Bent u benieuwd wat samenwerking met Bartiméus uw zorgorganisatie kan bieden?
Lees meer over de expertise en ondersteuning op onze website

U kunt ook direct contact opnemen met Ine Woudstra, relatiebeheerder Bartiméus.