menu Sluit het hoofdmenu

Pilot met robot: stop het piekeren

geplaatst op Test met robot bart in pilot Stop met piekeren

Onderzoekers van Bartiméus, de Vrije Universiteit en Technische Universiteit Eindhoven onderzoeken samen hoe cliënten met een visuele en verstandelijke beperking profijt kunnen hebben van ‘robotje Bart’. De eerste tests in een nieuwe pilot zijn net afgerond.

Bartiméus haalde het robotmannetje eind 2016 in huis. Uit onderzoek blijkt dat een robot als deze kan worden gebruikt om mensen sociale vaardigheden te leren. Een robot lokt een proces van interactie uit, doordat hij bijvoorbeeld  je naam zegt, beweegt of vragen stelt.

In de nieuwe pilot leert ‘Bart’ een aantal deelnemers verschillende manieren om met hun gepieker om te gaan. Zo hopen de onderzoekers dat cliënten hun eigen emoties beter zullen begrijpen en dat zij makkelijker bij ouders of begeleiders aan zullen kloppen als zij piekeren. In oktober gaan we onderzoeken hoe de gesprekjes lopen. Doel is een echte interventie die cliënten kan helpen als ze veel piekeren.

Voor meer informatie over de pilot kunt u contact opnemen met psycholoog Paula Sterkenburg van de Bartiméus Expertisecentrum Sociale Relaties en Gehechtheid.