menu Sluit het hoofdmenu

Pilot met online groepscoaching jongeren

geplaatst op ehealth

Slechtziend of blind zijn. Wat doet dit met je? Hoe werkt dat door in je relaties? En hoe kun je daarbij ondersteund worden? Experts van Bartiméus delen vandaag hun kennis en projecten op een landelijke kennisdag voor onderzoekers en professionals over dit onderwerp. Nieuw is onder meer onze pilot met e-Health voor jongeren. 'Onder begeleiding positieve ervaringen uitwisselen.'

In totaal verzorgt Bartiméus vandaag 12 lezingen of presentaties op de ontmoetingsdag van InZicht, het landelijke programma voor wetenschappelijk onderzoek voor de visuele sector.

Thema van de dag is de psychische impact van een visuele beperking. Onderwerpen waar wij onder meer op in gaan zijn pesten, verliesverwerking, gevolgen van hersenletsel, ouderschap als je slechtziend of blind bent en training van brussen; broers of zussen van iemand met een (visuele) beperking.

Pilot e-Health

Een van de nieuwste projecten van Bartiméus betreft een online coachingstraject dat er op gericht is om slechtziende of blinde brugklassers sociaal vaardiger en sterker te maken bij hun start van de middelbare school.
In een pilot hebben we een training opgezet waarbij jongeren in een klein groepje online (app en beeldbellen) tweewekelijks contact met elkaar en een behandelaar van Bartiméus hebben. Met als doel dat ze positieve ervaringen uitwisselen. Doordat ze hun uitdagingen bespreken kunnen ze elkaar tips geven en van elkaar leren. De behandelaar stelt daarbij coachende vragen en stelt thema’s aan de orde:

  • invoegen in een groepje kinderen;
  • hulpvragen aan leeftijdgenoten en docenten;
  • nieuwe vrienden maken en houden;
  • groepscultuur en groepsdruk;
  • omgaan met tegenslagen.

Daarnaast laten we zien wat onze ervaringen zijn bij het opzetten van online begeleiden en wat de ervaringen van de jongeren zijn. 

Expertiseorganisatie

Bartiméus richt zich op het permanent ontwikkelen van kennis en expertise voor mensen die slechtziend of blind zijn en de professionals die hen begeleiden.

  • tientallen wetenschappelijke artikelen en presentaties per jaar;
  • meer dan 100 onderzoeksprojecten en innovatieve trajecten de afgelopen 5 jaar;
  • een zeer gevarieerd aanbod van trainingen en scholingen voor eigen medewerkers en externe (zorg)professionals;
  • vele samenwerkingsovereenkomsten met universiteiten en andere kennisinstellingen;
  • programmatische samenwerking met de andere instellingen in de zintuigelijke sector, zoals Koninklijke Visio en de Robert Coppesstichting.