menu Sluit het hoofdmenu

Petitie van blinde Sam tegen opheffen bus door Schalkwijk

geplaatst op Zeer slechtziende Sam start petitie tegen opheffen van buslijn 45. Foto Ricardo Smit

Al meer dan vijfhonderd mensen hebben de onlinepetitie getekend tegen het schrappen van buslijn 45, die de dorpen Schalkwijk en ‘t Goy verbindt met Houten-Castellum. De petitie is gestart door Schalkwijker Sam Hageraats (18), die vanwege zijn visuele beperking aangewezen is op het openbaar vervoer. Sam is student hbo rechten aan de Hogeschool van Utrecht en reist regelmatig heen en weer naar de Uithof.

De provincie Utrecht, als subsidieverstrekker, en vervoerder U-OV beginnen 9 december een proef in de gemeente Houten. Hier wordt de vaste buslijn twee jaar lang vervangen door een belbus. Deze gaat pas rijden, als er een beroep op wordt gedaan.

Autobewegingen

Sam Hageraats vindt de belbus niet een ‘echte’ bus, maar eerder een vorm van taxivervoer. Hij denkt, dat de vaste lijn schrappen vooral zal leiden tot meer autobewegingen tussen de dorpen. 'De fiets is niet voor iedereen een alternatief.' Dat geldt zeker ook voor hemzelf. Sam Hageraats is nagenoeg blind. 'Reizen is voor mij sowieso al complex. Maar deze proef maakt het voor mij nog een stuk ingewikkelder.'

Oud-leerling

Sam is oud-leerling van Bartiméus. Bartiméus helpt daarom graag mee om de petitie van Sam onder de aandacht te brengen. Wilt u de petititie ondertekenen, zodat onder andere Sam geen hinder ondervindt op zijn route van en naar zijn opleiding? Ga naar de pettiepagina 'Houd de bus in het buitengebied van Houten'. De petitie is nu al 561 keer ondertekend.

Bron: ad.nl / foto: Ricardo Smit.