menu Sluit het hoofdmenu

OOGdag in VUmc Amsterdam

geplaatst op Zicht bij Glaucoom

Het aantal Nederlanders met een oogaandoening (+/- 1,4 miljoen) neemt de komende jaren door o.a. de vergrijzing fors toe. Bij een tijdige signalering en behandeling kunnen de gevolgen beperkt blijven. Daarom organiseert de Oogvereniging samen met VUmc op zaterdag 31 oktober een informatiebijeenkomst met als thema ‘Goed Ziend Ouder Worden?’. Hier kunnen ouderen lezingen van artsen bijwonen over oogaandoeningen en wat eraan te doen is. Ook Bartiméus is aanwezig om kennis te delen!

"Het ouder worden gaat boven een bepaalde leeftijd gepaard met het verminderen van functie," aldus drs. Eelco Rietveld, oogarts bij VUmc met als subspecialisme de behandeling van glaucoom. "Bij het ouder worden laten de zintuigen het geleidelijk aan wat afweten. Het gehoor wordt minder, de hoge tonen verdwijnen en het oog heeft een leesbril nodig. Daarnaast krijgen ouderen aandoeningen zoals staar, die wel specifiek op oudere leeftijd voorkomen."

‘Goed Ziend Ouder Worden?’

Tijdens de informatiebijeenkomst Goed Ziend Ouder Worden? krijgt u informatie over de normale veroudering van het oog en zullen verschillende oogartsen van VUmc ingaan op leeftijdsgebonden aandoeningen van het oog als staar, netvliesdegeneratie en glaucoom. Ook komt aan de orde wat hieraan gedaan kan worden. En wordt er, onder andere door een arts van het CBR, aandacht besteed aan autorijden met verminderd zicht en hoe om te gaan met verminderd zicht. Professionals van VUmc zijn aanwezig om de oogdruk te meten en instructies te geven over het druppelen van het oog.

U kunt ook op de speciaal ingerichte informatiemarkt rondlopen, waaraan diverse patiëntenverenigingen, instellingen en bedrijven op het gebied van oogzorg deelnemen.

Bezoek de Bartiméus stand

Bij de stand van Bartiméus staan oogprofessionals Lex van den Bos en Henk Stam. Zij hebben samen meer dan 50 jaar ervaring in de (oog)zorg met en voor mensen met een visuele beperking. Zij adviseren u graag over het gebruik van verlichting en hulpmiddelen.

Ook Marc van de Berg, computeradviseur bij Bartiméus, is aanwezig. Hij verstrekt u graag informatie over het gebruik van iPad/tablets, smartphone en handige aanpassingen op uw computer. In de stand liggen verschillende aangepaste smartphones, iPads/tablets voor u klaar om zelf uit te proberen. En uiteraard hoort u welke apps handig voor u kunnen zijn én kunt u ook diverse soorten verlichting uittesten.

Meer informatie en aanmelden

De informatiebijeenkomst Goed Ziend Ouder Worden in VUmc vindt plaats op zaterdag 31 oktober 2015 van 12.30 uur tot 17.15 uur. De lezingen starten om 13.30 uur. De bijeenkomst is gratis. Aanmelden is noodzakelijk via de website oogdagnh.nl of telefonisch via 0297 - 56 37 44.