menu Sluit het hoofdmenu

Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor vuurwerkverbod

geplaatst op Knalvuurwerk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert vandaag in een rapport om riskant vuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Oogartsen geven aan dat dit vuurwerk maar gedeeltelijk de oorzaak is van het vuurwerkletsel. Daarom pleit het nationale Vuurwerkmanifest voor een volledig verbod op vuurwerk dat afgestoken wordt door particulieren. Ook Bartiméus heeft het Vuurwerkmanifest ondertekend.

Ruim 50.000 mensen en 1.000 organisaties, waaronder Bartiméus, ondertekenden het nationale Vuurwerkmanifest. De ondertekenaars pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows. Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het Vuurwerkmanifest benadrukken dat zij ieder jaar zien dat juist ook siervuurwerk veel letsel en schade veroorzaakt. Jaarlijks raken ongeveer 200 ogen beschadigd. Ongeveer de helft van de patiënten met oogletsel naar aanleiding van vuurwerk zijn omstanders.

Bartiméus steunt vuurwerkmanifest

Naast Bartiméus spraken diverse oog-, kinder-, en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulpartsen, artsenkoepel KNMG, verzekeraar Achmea en politieke organisaties hun steun uit voor het vuurwerkmanifest. Organisaties en particulieren kunnen zich nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl een verbod uitspreken.

Lees het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.