menu Sluit het hoofdmenu

Onderzoek: mensen met witte stok genegeerd in het verkeer

geplaatst op Fiets hindert gebruiker witte stok op zebrapad

Driekwart van de gebruikers van een blindegeleidestok wordt wel eens genegeerd in het verkeer. Een groot deel is wel eens uitgescholden of heeft op een andere manier te maken gehad met een onveilige situatie. Dat blijkt uit een enquête die gehouden is in het kader van de landelijke actie 'Stop voor de Witte Stok'.

De landelijke actiedag Stop voor de Witte Stok! op vrijdag 13 oktober jl. heeft niet alleen geresulteerd in meer bewustzijn bij het publiek van de positie van blinde en slechtziende mensen in het verkeer.
Uit een enquête onder 716 mensen blijkt dat de problemen van mensen met een visuele beperking bij het oversteken niet (meer) te ontkennen zijn. 

Onderstaand enkele resultaten:

  • Bij 76% van de mensen die gebruik maken van een witte stok werd deze wel eens genegeerd bij het oversteken. 
  • Het zijn vooral fietsers die de witte stok negeren, namelijk 89% van de verkeersdeelnemers. 
  • 77% van de deelnemers aan de enquête heeft wel eens een vervelende situatie meegemaakt doordat iemand zijn/haar witte stok negeerde bij het oversteken. 
  • In 79% van de gevallen reed een voertuig rakelings langs de persoon met de witte stok, de persoon werd uitgescholden in 39% van de gevallen,  de witte stok werd uit de hand gereden of ging kapot in 30% van de gevallen, en in 13% van de gevallen werd iemand ook daadwerkelijk aangereden. 
  • De respondenten voelen zich door wat er gebeurd is onveilig en werden daardoor onzekerder/voorzichtiger en alerter of schrikken eerder en zijn angstig of gespannen. 
  • 87% van de mensen denkt wel eens dat de blindengeleidehond het verkeer voor de blinde of slechtziende persoon inschat. Dit is echter niet het geval; het baasje moet zelf aangeven wanneer hij wil oversteken. 

De resultaten van deze enquête worden gebruikt als input voor leerkrachten om leerlingen de juiste kennis te geven over hoe om te gaan met blinde en slechtziende verkeersdeelnemers. Meer informatie? Ga dan naar de website van Stop voor de Witte Stok.