menu Sluit het hoofdmenu

Nog altijd ‘flinke uitschieters’ in online oogmetingen

geplaatst op Jorn, student optometrie, achter oogmeetapparaat

Je ogen meten via een app: is dat anno 2020 een groot succes, of kan de opticien nog niet geëvenaard worden? Jorn Meursing, student optometrie, onderzocht producten van EyeQue in opdracht van Bartiméus. De producten beloven een betrouwbare oogmeting. De resultaten? Flinke uitschieters.

Meetapparatuur kan vrij zwaar zijn om mee te nemen - Jorn

Jorn studeerde optiek en besloot door te stromen naar optometrie. De technische kant van het vak vindt hij erg interessant. Het aanbod om een onderzoeksopdracht voor expertise-organisatie Bartiméus te doen, paste dan ook precies in zijn straatje. Stichting Bartiméus is een organisatie ten behoeve van mensen die slechtziend of blind zijn; onderzoek, dagelijkse zorg, behandeling, advies en onderwijs vormen een belangrijk deel van de dienstverlening. Zijn onderzoek gaat over thuis ogen meten. “Het bedrijf vroeg zich af wat voor online mogelijkheden er waren voor oogmetingen. De meetapparatuur kan namelijk vrij zwaar zijn om mee te nemen, Bartiméus zocht daarom naar een betrouwbaar alternatief.” 

Screening

EyeQue logoHij ging op zoek naar informatie, online mogelijkheden en apps. Eén ding kon hij wel snel vaststellen. “Echte cijfers worden vaak niet gegeven. Het is meer een soort screening. Je kunt via enkele websites bijvoorbeeld wel een test doen, maar de resultaten geven ze je niet. Daarvoor moet je toch een bezoek brengen aan de optiekzaak.” Hij ging aan de slag met producten van EyeQue. Een voordeel van deze methode: “Ik gok dat 90 procent van de mensen deze test wel kan doen. De proefpersonen moesten namelijk een sterkte hebben die ligt tussen de -10.00 en +8.00 dioptrie met een maximum van C-5.00.” Een nadeel? “Het duurde toch nog best lang om te meten, gemiddeld zo’n 25 minuten.” 

Drie keer meten

Eerst werd er met behulp van een PD-latje gekeken naar de pupildistantie. Vervolgens werd de visus bepaald met de Peek Acuity Pro (app), de EyeQue Insight en de letterkaart. De refractie werd gemeten met de EyeQue VisionCheck. De EyeQue Insight meet de visus met een apparaat dat lijkt op een VR-bril. Ook de Peek Acuity Pro meet de visus. De meting werd drie keer uitgevoerd. Het gemiddelde daarvan was de uitslag voor de proefpersonen.

Niet aan te raden

De PDCheck en Peek Acuity Pro bleken wel betrouwbaar en makkelijk in gebruik, máár: “de resultaten zijn heel wisselend. De EyeQue VisionCheck beweert dat de refractie te bepalen is op een sterkte van 0.25 dioptrie, maar er zaten flinke uitschieters in de testresultaten. Het apparaat mat bijvoorbeeld -4,75, terwijl dit +0,75 was.” Persoonlijk heeft Jorn ook geen goede ervaring met het bestellen van een bril na een online meting. “Zelf heb ik ook wel eens een zonnebril besteld naar aanleiding van een online meting. Daar was ik helaas niet blij mee. De gevolgen van een verkeerde meting zijn ook best groot: je loopt gerust maandenlang met een verkeerde bril op. Alleen al daarom is het, ondanks de mogelijke prijsbesparing, nog niet aan te raden.” 

De toekomst

Jorn verwacht dat online oogmetingen steeds beter zullen worden. “We kunnen niet om online meten heen in de toekomst. Het zal steeds beter worden, maar beter dan bij de opticien? Ik denk het niet. Hoewel de testresultaten soms redelijk goed kloppen, is het toch niet nauwkeuring genoeg.” Dankzij de nieuwste technieken op het gebied van oogmetingen worden er al brillenglazen gemaakt tot 0,01 dioptrie. Zo betrouwbaar en precies gaat de online meting niet worden, denkt Jorn.

“De metingen zijn nu al niet voldoende betrouwbaar om ‘even’ online een bril te kunnen bestellen. Het is belangrijk dat er eerst op 0.25 dioptrie goed wordt gemeten.” Voor thuisgebruikers ziet Jorn wel toekomst in online ogen meten, hoewel dit volgens hem nog wel een aantal jaren ontwikkeling nodig heeft. Als het zover is, ziet hij een nieuwe versie van dit onderzoek ook wel zitten. Maar zelf werken met online metingen? “Nee, dat denk ik niet!” 

Bartiméus

Jorn heeft zijn onderzoek samen met Bartiméus ICT4VIP projectleider 'Innovatie' Nienke Nijhof én oogmeetkundige Lex van den Bos uitgevoerd. Nienke: "In het onderzoek hebben we verschillende thuismeet/zelfmeet apparatuur voor je ogen getest. We hadden de eindconclusies van het onderzoek wel verwacht. De technologie is veelbelovend, maar op dit moment nog onvoldoende accuraat. De ontwikkelingen gaan echter snel, dus we houden de markt nauwlettend in de gaten. Onze volgende stap nu is om met oogmeetkundigen te kijken naar andere thuismeetapparatuur en verdere verdieping te doen op dit onderzoek." 

Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op per mail via nnijhof@bartimeus.nl.

Bron: Magazine Oculus/NUVO, door Iris van Iersel / Bartiméus.