Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Indoor navigatie-app eZwayZ in testfase

Je weg vinden in een openbaar gebouw. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt. Daarom werkt Bartiméus mee aan de realisatie van de indoor navigatie-app eZwayZ. Nu is de eerste testversie klaar. We nodigen je uit om deze testversie te testen, want jouw feedback is belangrijk.

Max met Navigatie App in Arnhem

Alleen mobiele telefoon nodig

Het testen is mogelijk op twee locaties: op het Centraal Station Arnhem en in het diagnostisch centrum van Bartiméus, het Atrium in Zeist. Het enige dat je nodig hebt is een iPhone 6S of hoger. We hopen dat zoveel mogelijk mensen gaan testen en hun bevindingen aan ons doorgeven. Want daarmee kunnen we de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken. Het doel is dat de app einde van dit jaar beschikbaar is in de Appstore. Op dit moment is de app vooral geschikt voor mensen die slechtziend zijn en nog niet geoptimaliseerd voor mensen die blind zijn. Dat staat zo snel mogelijk daarna op de planning.

Navigeren met beeld, trillingen en geluid

Het bedrijf Atsence ontwikkelt de app eZwayZ (spreek uit: easy ways). Bart van Heijningen, eigenaar Atsence: “De app biedt een combinatie van mogelijkheden om mee te navigeren. Zo kan iemand met beperkt zicht een hoogcontrast geleidelijn volgen die aangeeft hoe je moet lopen. Ook kun je kiezen voor gesproken aanwijzingen en trilsignalen. Het maakt niet uit op welke verdieping je in het gebouw bent, eZwayZ vindt altijd de juiste weg. We hebben de app samen ontwikkeld met Bartiméus, waardoor we een goed beeld kregen van de behoeften van de doelgroep en wisten we precies wat we moesten bouwen.”

Hoe werkt de app?

De app gebruikt geen GPS, dat is immers een systeem dat binnen niet goed werkt. Van Heijningen: “Dit werkt met visuele positionering. Vooraf wordt er met een scan een digitaal beeld gemaakt van een locatie. De camera op je telefoon vergelijkt zijn beeld met het digitale beeld van de locatie en weet vervolgens precies waar je staat en ook, in tegenstelling tot GPS, naar welke richting je staat gedraaid. Dit laatste is voor onze doelgroep van essentieel belang, zodat je de goede kant op loopt. Het digitale beeld van een binnenruimte kan op afstand worden geüpdatet, zodat het altijd meeloopt met aanpassingen in het gebouw. En de privacy is gewaarborgd: er worden geen privacygevoelige gegevens uitgewisseld tussen de telefoon en de cloud.”

Weten waar je bent

Met de app weet je op elk moment precies waar je bent en waar je naartoe moet. Voorbeeld: je komt met de streekbus aan op het station, je wilt nog even koffie halen, naar de informatiebalie en vervolgens naar de juiste stadsbus voor het vervolg van de reis. eZwayZ vertelt je via gesproken instructies waar je bent en zorgt ervoor dat je door de juiste deur, naar de juiste stationswinkel en uiteindelijk bij de juiste bushalte terechtkomt.

Max met Navigatie App en geleidestok in Arnhem

Juiste bushalte vinden

Centraal Station Arnhem is het eerste station dat meedoet met deze nieuwe app. Wethouder Roeland van der Zee: “Dit is een prachtoplossing om de juiste weg te vinden in een mooi en ingewikkeld gebouw als het Arnhemse station. Met zijn verschillende niveaus die vloeiend in elkaar overgaan.” Aanleiding voor de gemeente Arnhem om de app te laten ontwikkelen, was de intrede van het ‘dynamische bussenplein’. Van der Zee legt uit: “Dat betekent dat de bus steeds op een ander perron stopt, afhankelijk van waar er een plek vrij is. Wij zochten een hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking dat hen helpt de juiste bus en de juiste bushalte te vinden. Omdat we twee bussenpleinen hebben, met daartussen de stationshal, kwamen we uiteindelijk uit op de eZwayZ-app.”

Bruikbaar voor iedereen

Op dit moment werkt de testversie van de app alleen op de bussenpleinen en in het deel van Centraal Station Arnhem vóór de incheckpoortjes. ProRail onderzoekt hoe ze de rest van het station, inclusief de treinperrons, in de app kunnen laten opnemen. Van Heijningen: “Deze Nederlandse innovatie is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar is bruikbaar voor iedereen die in een groot publiek gebouw de weg zoekt.”

Inmiddels bijna beschikbaar

De app eZwayZ zal  in de zomer van 2023 beschikbaar zijn in de appstore. We zijn trots dat we hieraan hebben kunnen bijdragen. Wij vanuit Bartiméus blijven ons onverminderd inzetten voor indoornavigatie voor mensen met een visuele beperking.

Lees meer over de indoor navigatie-app eZwayZ