menu Sluit het hoofdmenu

Nieuwe ontwikkelingen bril met oogimplantaat

geplaatst op Bionisch oog

"Futuristische bril laat slechtzienden weer zien", kopt Zorg.liwwadders.nl op 14 augustus. De IRIS II, die in het artikel beschreven wordt, een bril met bijbehorend oogimplantaat, lijkt sterk op de Argus II-netvliesprothese, oftewel het bionische oog, dat in 2013 bij drie Nederlanders werd geïmplanteerd.

Vijftien Europese retinitis pigmentosa patiënten kregen toen als proef de Argus II chip geïmplanteerd in het netvlies. De vrijwel blinde proefpersonen zouden door de chip, in combinatie met een bril met camera, zender en beeldverwerkende elektronica, een deel van hun zicht terugkrijgen. Bij de proef hoorde een trainingstraject bij Bartiméus, specialist voor blinden en slechtzienden. De eerste bevindingen met dit Amerikaanse product waren overwegend positief. De IRIS II werkt volgens hetzelfde principe als de Argus II, maar zou geavanceerder zijn. Op de site van de Franse ontwikkelaar Pixium Vision is sprake van 150 elektrodes, ‘bijna drie keer zoveel als tot nu toe gebruikelijk.’

Begin dit jaar meldde De Telegraaf dat volgens Bartiméus nog in 2016 een wetenschappelijk onderzoek van start gaat naar de Argus II.

Optometrist Henk Stam van Bartiméus vertelt dat Bartiméus inderdaad graag objectief onderzoek zou zien naar de retinachip, maar er zijn nog geen concrete afspraken met universiteiten. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om duidelijk te maken of een oogimplantaat het zicht zoveel verbetert dat het de hoge kosten rechtvaardigt. Tot nu toe wordt de operatie in Nederland niet door zorgverzekeraars vergoed. Een voorkeur voor het Amerikaanse of het Franse product heeft Stam niet. “Dat de nieuwere IRIS II drie keer zoveel elektrodes heeft, hoeft niet zoveel te betekenen. Het netvlies moet dat ook aankunnen. De tijd zal leren of meer in dit geval ook beter is.” Aldus Stam.

Van de IRIS II zijn pas enkele exemplaren geïmplanteerd. Begin dit jaar is een onderzoek gestart waarbij 10 mensen met retinitis pigmentosa de chip kregen en nu twee periodes van 18 maanden gevolgd zullen worden.

Bron: Dedicon