menu Sluit het hoofdmenu

Nieuw thuis voor bewoners van Henriëtte van Heemstra Huis

geplaatst op Wooncomplex Henriëtte van Heemstra Huis in Ermelo

Een toegankelijk verzorgingshuis met allerlei moderne faciliteiten voor senioren met een visuele beperking. De bewoners van Bartiméus in Ermelo verruilden vorige maand hun oude woonomgeving op dezelfde locatie in voor nieuwe, mooie studio’s met toebehoren. Donderdag 16 mei wordt het Henriëtte van Heemstra Huis feestelijk geopend.

 

Het voelt alsof we samen een groot, saamhorig gezin vormen. Ik ben erg blij met de nieuwe, kleinere woonvormen (een bewoner)

Zowel de bewoners als de begeleiding en verzorgenden keken uit naar de nieuwbouw op het groenrijke terrein in Ermelo. Het resultaat? Een eigentijds verzorgingshuis waar senioren die slechtziend of blind zijn het leven kunnen leiden dat bij hen past.

Moderne woonfaciliteiten bij visuele beperking

Alle bewoners hebben in hun studio een eigen Orion Webbox. Hiermee kunnen zij met extra functies zoals gesproken ondertiteling van de TV, de krant, boeken en kerkdiensten beluisteren, maar bijvoorbeeld ook de dagelijkse activiteitenagenda van het verzorgingshuis.

Kapsalon in Henriëtte van Heemstra Huis in ErmeloBewoners kunnen naar de kapsalon in het Henriëtte van Heemstra Huis met voorziening voor schoonheidsbehandelingen én naar de belevingsruimte.

Ineke Kaemingk, teamleider Henriëtte van Heemstra Huis: ‘Met de belevingsruimte willen we andere zintuigen prikkelen. We kunnen foto's tonen en persoonlijke video's van de bewoners afspelen op de muur wanneer een gesprek voeren tussen bewoner en familie moeilijker wordt door bijvoorbeeld een vorm van dementie. De ruimte beschikt ook over een water/tril bed én een voelmuur met geluid.’

Zowel de kapsalon als de belevingsruimte zijn mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds.

Waardigheid en trots in de zorg

Het Henriëtte van Heemstra Huis participeert al enkele jaren in het programma ‘Waardigheid en Trots’ van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ineke: ‘We geven ervaringslessen met simulatiebrillen en verzwaringspakken aan onze eigen medewerkers. En daarnaast geven we vanuit onze expertiserol ook externe scholing aan andere verpleeghuizen waar senioren met een visuele beperking wonen. Zo ontstaat er meer begrip voor de hulpvraag en kun je de zorg beter afstemmen op de behoefte en ritme van de individuele cliënt.’

Bartiméus, 100% leven

Ineke:Wij zijn blij dat wij de bewoners een nieuw en vertrouwd thuis kunnen bieden dat voldoet aan hun wensen. Ook zijn we trots op de bijzonder toegankelijke en goed verlichte woonomgeving waar elke bewoner de begeleiding en zorg krijgt die bij hem past. Het Henriëtte van Heemstra Huis is een plek waar ouderen worden gestimuleerd om anderen te ontmoeten en activiteiten te doen, zowel binnen- als buitenshuis.’

Het gaat uiteindelijk niet om hoeveel procent je ziet, maar om hoeveel procent je leeft.

Officiële opening 16 mei 2019

Tijdens de opening krijgen genodigden een indruk van het nieuwe Henriëtte van Heemstra Huis. Daar hoort uiteraard ook een kennismaking bij met de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van het huis.

De openingshandeling wordt verricht door mw. drs. Jopie Nooren (Bartiméus), dhr. J. van der Mei (Bartiméus Fonds) en dhr. Schimmel en mw. Baas, leden van de belevingswerkgroep.

Meer over de woonvormen in het Henriette van Heemstrahuis vindt u op deze site.

Meer over Bartiméus, 100% leven vindt u ook op deze site.