menu Sluit het hoofdmenu

Nieuw pleidooi voor landelijke voetbalcompetitie voor blinden

geplaatst op Dorien Cornelis (rechts) tijdens een training van de Belgian Blind Devils. Foto ANP

België heeft er een, Duitsland heeft er een, Frankrijk heeft er een, maar Nederland nog niet: een nationaal team blindenvoetbal. Als het aan Gehandicaptensport Nederland ligt, komt daar zo snel mogelijk verandering in. De sportbond benadert sinds deze week Nederlandse profclubs om te vragen of ze hun eigen teams willen opzetten voor een Nederlandse competitie blindenvoetbal.

'Met een beetje geluk spelen over een paar jaar de blindenvoetbalteams van bijvoorbeeld Vitesse en FC Twente tegen elkaar', zegt directeur Dos Engelaar. Hij hoopt dat zo'n competitie ook gaat helpen bij het opzetten van het eerste nationale blindenvoetbalteam van Nederland.

Muisstille toeschouwers

De KNVB en Gehandicaptensport Nederland hebben al meerdere pogingen gedaan om blindenvoetbal van de grond te krijgen, maar dat ging tot nu toe moeizaam. Engelaar is ervan overtuigd dat deze poging wel slaagt. 'Deze strategie is in Duitsland en andere landen al succesvol gebleken. Een professionele club heeft veel meer promotiekracht om bijvoorbeeld vrijwilligers en blinde of slechtziende spelers te vinden.'

Het gehele nieuwsartikel, inclusief een luisterfragment, kunt u lezen op nos.nl.

Lees ook het ervaringsverhaal ‘Goalball…oh je bedoelt korfbal?' op deze website.