menu Sluit het hoofdmenu

Nieuw, eigentijds verzorgingshuis Bartiméus

geplaatst op Teamleider Ineke Kaemingk in gesprek met bewoners in de gezamenlijke huiskamer van Henriette van Heemstra Huis Ermelo

ERMELO - Vandaag hebben bewoners en medewerkers van Bartiméus het nieuwe verzorgingshuis aan de Paul Krügerweg officieel geopend. De nieuwe locatie biedt plaats aan 48 mensen, allen afkomstig van het Henriëtte van Heemstrahuis. De bewoners verhuisden half maart.

'We kunnen beter inspelen op individuele wensen'

Bewoonsters Hennie Makkinga en Wilma van Diepen schetsen de hectiek van het verhuizen. De dames hebben een visuele beperking. ,,Het was ontzettend goed geregeld,” vertelt Van Diepen. ,,We hoefden dan ook niks in te pakken. Dat kunnen we ook niet,” vult Makkinga aan. Inmiddels beginnen ze te wennen aan het zeer toegankelijke verzorgingshuis met allerlei moderne faciliteiten. Om snel te aarden in het nieuwe gebouw is er een aantal mobiliteitstrainers ingezet. ,,En dat heeft ontzettend geholpen,” aldus de dames.

Gezamenlijk

Waar de bewoners op de oude locatie gezamenlijk aten in een grote gemeenschappelijke zaal, is er in het nieuwe gebouw juist ingezet op kleinschaligheid. De kleine woonvormen bieden meer huiselijkheid. Zowel de bewoners als de medewerkers keken enorm uit naar de verhuizing. ,,We hebben er een jaar lang naar toe geleefd,” vertelt Ineke Kaemingk. Ze werkt 32 jaar bij Bartiméus en heeft haar pensioen met een jaar uitgesteld omdat ze deze klus nog graag wilde klaren. ,,Iedere twee weken hielden we huiskamergesprekken met de mensen en vroegen we wat bewoners belangrijk vonden.” Hoewel de nieuwe ruimte iets kleiner is dan de oude locatie, is iedereen blij met het eindresultaat. ,,We hebben goed nagedacht hoe we het praktisch konden invullen.”

De studio’s zijn iets kleiner en een veel gestelde vraag was dan ook of alles mee kon. Sommige mensen moesten afscheid nemen van grote spullen. ,,Ik had een mooie grote kast, die kocht ik toen ik vijftig jaar bij Bartiméus was,” vertelt Wilma van Diepen. ,,Ik had geen keus, de kast kon niet mee.” Wat de dames geweldig vinden is de aandacht die er voor de bewoners is. Medewerker Nicolette van Nieuwenhuizen legt uit wat er veranderd is. ,,Door de kleinschaligheid kunnen we nu beter aansluiten op individuele wensen. Wil iemand langer in bed blijven, dan kan dat. En we hebben nu de mogelijkheid om eitjes te bakken of een kopje soep te maken.” Ook mogen bewoners nu meebepalen wat er op het menu komt. Alles is minder massaal en dat biedt meer mogelijkheden.

Webbox

Hennie Makkinga en Wilma van Diepen zitten samen in de ruimte die Lavendel heet, het meubilair en de gordijnen zijn in bijpassende stijl. Dat zien ze niet, maar de meubels (sta-op stoelen) zitten heel fijn. ,,Nicolette heeft de meubels uitgezocht en daar is ze heel goed in geslaagd," vertelt Kaemingk trots. ,,Bewoners hebben ook allemaal een Webbox gekregen; (een compact apparaat; red.) daar kunnen ze kranten op lezen, ondertiteling bij programma’s ontvangen en medewerkers kunnen er activiteiten op melden.” Deze mogelijkheid is gerealiseerd door het Bartiméus Fonds, evenals de kapsalon op de begane grond.

Semipermanente nieuwbouw

In september 2017 maakte Bartiméus bekend dat bewoners van het Henriëtte van Heemstrahuis moesten verhuizen naar een semipermanente nieuwbouw. Het oude gebouw voldeed niet meer volledig aan de eisen van deze tijd. ,,Ze zeggen dat dit voor maximaal tien jaar is,” vertellen de dames. ,,Maar je denkt toch niet dat ik over tien jaar weer ga verhuizen,’ zegt Wilma van Diepen een beetje lachend. ,,Dat is toch ook zonde. Het is prachtig hier.” Dat een verhuizing voor mensen met een visuele beperking grote impact heeft, wordt duidelijk in hun verhaal. ,,Het is heel erg wennen. Alles is nieuw en dat moeten we weer leren,” vult de ander aan.

In het gebouw zijn allerlei aanpassingen gedaan om het de bewoners zo makkelijk mogelijk te maken. ,,De mensen hebben meer regie over hun eigen leven,” vertelt Van Nieuwenhuizen die negen jaar bij Bartiméus werkt. ,,Eerder was ik alleen bezig met mensen wassen en zorgen dat ze gegeten hadden. Nu hebben we tijd voor ze. Laatst hebben we een uitgebreide paasbrunch georganiseerd. Dat kon op de oude locatie gewoon niet. Maar mijn werk is er nu veel leuker door geworden.”

Trilwaterbed

Kaemingk en Van Nieuwenhuizen zijn blij te zien dat hun bewoners gelukkig zijn. Ze laten ook trots de nieuwe beleefruimte zien. Hier kunnen bewoners en familie zich terugtrekken. Er staat een groot trilwaterbed. ,,Je moet je voorstellen als onze bewoners gaan dementeren dan moet je op zoek naar andere manieren om contact met ze te maken. Met geluiden/ muziek of oude herinneringen kan de familie even de zorg loslaten en mooie momenten samen beleven,” legt Van Nieuwenhuizen uit. De expertise die deze medewerkers hebben, delen ze graag met andere zorgaanbieders.

De bewoners hebben inmiddels een plek op het balkon in de zon ingenomen. Het wooncomplex dat naast kamers ook studio’s heeft, is gelegen op het groenrijke terrein aan de Paul Krügerweg. Ze zijn trots op het eigentijdse verzorgingshuis waar senioren die slechtziend of blind zijn het leven kunnen leiden dat bij hen past. Vanmiddag werd de openingshandeling verricht door Jopie Nooren, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bartiméusen en Joeke van der Mei, directeur Bartiméus Fonds. 

Bron: ermelovannu.nl, redacteur: Natalie Overkamp.