menu Sluit het hoofdmenu

Minister Plasterk op werkbezoek bij Bartiméus

geplaatst op Minister Plasterk praat met leerling van Bartiméus over digitale hulpmiddelen.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezocht maandag de school van Bartiméus in Zeist om te praten over toegankelijke digitale dienstverlening van de overheid voor iedereen.

De leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs legden de minister uit hoe zij digitale hulpmiddelen gebruiken tijdens de lessen. De minister was onder de indruk van de leerlingen die braille, spraak of vergroting toepassen. Lesmethoden worden echter steeds meer visueel. Het duurt ongeveer een jaar voordat een nieuwe lesmethode toegankelijk is voor leerlingen met een visuele beperking. Toegankelijkheid zou een randvoorwaarde moeten zijn bij de ontwikkeling van een lesmethode.

Gewoon Toegankelijk

De minister sprak ook met medewerkers van Stichting Accessibility; expertisecentrum voor toegankelijke ICT. Zij demonstreerden hoe belangrijk het volgen van de toegankelijkheidscriteria is om toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking te garanderen.Zij toonden tevens het instrument 'Gewoon Toegankelijk' dat in opdracht van BZK is ontwikkeld om websites automatisch op een deel van deze criteria te toetsen. Deze tool helpt bij het continue verbeteren van de toegankelijkheid van (overheid)websites.

Namens de Oogvereniging toonde Marleen Rozema, zelf bijna volledig blind, diverse apps die blinde en slechtziende mensen willen gebruiken. In de praktijk blijkt de toegankelijkheid niet altijd optimaal te zijn. Zij pleitte ervoor dat de toegankelijkheid van de apps ook in de richtlijnen toegankelijkheid opgenomen wordt.  

Gelijkwaardigheid

Jopie Nooren, bestuurder van Bartiméus onderstreepte bij de minister het belang van digitale toegankelijkheid voor mensen die slechtziend of blind zijn. “Ik hoop dat u een partner wilt zijn, die zich hard maakt voor de toegankelijkheid van bijvoorbeeld lesmaterialen, websites, en het stemmen. De digitale ontwikkeling geeft zelfstandigheid aan mensen met een visuele beperking. Zelfstandig kunnen reizen, zelf bankzaken kunnen regelen, zelf kunnen stemmen. Dat is vrijheid en gelijkwaardigheid”, aldus mevrouw Nooren.