menu Sluit het hoofdmenu

Middenbouw Bartiméus bezoekt Deventer

geplaatst op Leerlingen Bartiméus bezoeken stad Deventer

Bij geschiedenis hebben we het over de tijd van steden en staten. Dus zijn wij op dinsdag 25 maart jl. in Deventer geweest. We hebben onder andere de stadsmuur bekeken, twee voelplattegronden van het centrum van Deventer (één van vroeger en één van nu) onderzocht en langs de IJssel gewandeld. In het gebouw van het speelgoedmuseum kregen we een les over het ontstaan van Deventer. Het was super leuk en leerzaam!

Bezoek Deventer

In het kader van onze geschiedenisles over het ontstaan van Deventer zijn we 25 maart naar Deventer geweest. We zijn eerst met het pontje over de IJssel gevaren. Als je van de pont af komt, sta je al snel bij de oude stadsmuur. Er is daar ook een prachtige voelbare plattegrond van Deventer. De stadsmuur stond echt helemaal om de stad heen! Daar vlakbij is een smal steegje met kinderkopjes. Als je in het steegje staat kun je de muren van de huizen aan beide kanten voelen.

Bij een van de kadehuizen kun je voelen hoe hoog het water ooit gestaan heeft. Berika en Marysia zouden helemaal koppie onder gaan…… Maar wees gerust, dan kun je niet op die plek langs de IJssel komen hoor. We liepen onderlangs de IJssel en zagen een aangemeerde boot. Die ligt vast met een enorm sterk touw. Er lag ook een groot anker. Alle kinderen probeerden die op te tillen, maar dat lukte niet.

Overal aan zitten met je handen

In het speelgoedmuseum kregen we van Monique een gastles. Ze vertelde over het ontstaan van Deventer en had daarbij prachtige spullen. En wij mochten overal aan zitten. Een kloostermop, dat is een enorm grote steen waar ze mee bouwden, dakpannen, leisteen (daar mochten we ook op schrijven! ), een spel van botjes van een schaap, een drinkbeker van een hoorn van een dier, dobbelstenen.

Natuurlijk gingen we weer terug met het pontje. We moesten even wachten op de vlonder. Die bewoog omdat er een schip voorbij ging. We zagen dat het schip wat hoger op het water lag. Dan is het schip dus niet geladen! De kinderen kwamen ook tot de ontdekking dat de vlonder en de aanloopbrug meegaan op de hoogte van de rivier. Dat sloot weer heel mooi aan bij onze aardrijkskunde lessen.

Tot slot willen we nog graag Monique van het speelgoedmuseum, juf Willemien van tussen de middag en juf Yvonne, een vriendin van juf Anneke bedanken voor hun enthousiaste begeleiding! Mede door jullie hebben we weer een TOP DAG gehad!

Fotoalbums