menu Sluit het hoofdmenu

Engelse vertaling 'Mentaliseren kan je leren'

geplaatst op Mentaliseren bij mensen met een verstandelijke beperking

De publicatie 'Mentaliseren kan je leren' (2015) is een introductie in Mentaliseren Bevorderende Begeleiding (MBB) en vormt een handreiking voor ouders en praktijkwerkers. De auteurs - Francien Dekker - van der Sande en Paula Sterkenburg - beide werkzaam bij Bartiméus leggen de betekenis van het begrip mentaliseren uit en beschrijven de basishouding die ervoor nodig is. Deze publicatie die onderdeel uitmaakt van de Bartiméus Reeks is nu ook verkrijgbaar in het Engels.

Mentaliseren helpt om te weten wat er in jezelf omgaat, om je emoties onder controle te houden en te delen met anderen. De theorie over mentaliseren is onder andere gebaseerd op de gehechtheidstheorie. In het boek komen bijvoorbeeld aan bod de Cirkel van Veiligheid, het sensitief spiegelen van emoties en het falen van het spiegelen bij onveilige gehechtheid. Ook de gevoeligheid voor verstoringen van het mentaliseren door stress en trauma, en hoe je de tolerantiezone voor stress kunt vergroten komen aan bod.

Moeilijk concept

Paula Sterkenburg, GZ-Psycholoog bij Bartiméus en mede-auteur van het (praktijk)boek: "Mentaliseren is een heel moeilijk concept. Het is moeilijk om te begrijpen hoe het ontwikkeld en welke stappen je kan zetten om het mentaliserend proces bij cliënten te stimuleren. Met dit boek streven we ernaar dit concept toegankelijker te maken. Bartiméus wil goede zorg verlenen aan mensen met een visuele of visuele-en-verstandelijke beperking. Door 'Mentaliseren Bevorderende Begeleiding' kunnen begeleiders meer bewust handelen om de sociale relatie tussen hen en hun cliënt te bevorderen. Een goede sociale relatie zorgt voor goede zorg, want je kunt als begeleider de cliënt helpen waar dat nodig is en/of stimuleren om zich verder te ontwikkelen.
Als expertise-organisatie zijn we voortdurend bezig om onze kennis verder te ontwikkelen en te delen met anderen. Met 'Sociale relaties en Gehechtheid' in het Engels doen we dat nu ook internationaal."

Publicatie Bartiméus Mentalization can be learnedMentalization can be learned

Het boek is in verband met een grote vraag vanuit het buitenland, vertaald in het Engels onder de titel 'Mentalization can be learned', ISBN-nr. 9789491838392. Het is ook te bestellen via de webshop van Bartiméus.