menu Sluit het hoofdmenu

MD Vereniging wordt MaculaVereniging

geplaatst op Beperkt zicht bij oogziekte MD

MaculaVereniging is de nieuwe naam van de vereniging voor patiënten met een aandoening aan de macula. De oogaandoening macula-degeneratie is de meest voorkomende oorzaak van ernstige slechtziendheid bij ouderen. Hoewel de naam van de patiëntenvereniging is veranderd zijn de doelstellingen niet gewijzigd. De meeste mensen die de diagnose macula-degeneratie (MD) krijgen, hebben er nog nooit van gehoord. De bekendheid vergroten is één van de speerpunten van de MaculaVereniging.

Scherp zien doen we met de macula

De macula, ook gele vlek genoemd, is het deel van het netvlies waarmee we details zien. Dit onderdeel van het netvlies zorgt er bijvoorbeeld voor dat u dit bericht kunt lezen. Bij MD wordt het scherpe zien aangetast. De meest voorkomende vorm, de onbehandelbare droge vorm van Leeftijdgebonden MD (LMD), begint over het algemeen na het 65e jaar. Eén op vijf van de 65 tot 75-jarigen heeft de aandoening en van de 75-plussers zelfs 37%! Verlies van het scherpe zicht vormt een grote belemmering voor het dagelijks leven van veel ouderen. De slijtage is te merken aan een vervorming in het beeld, een grijze of zwarte vlek of wazig zien. Zelfs een bril helpt niet. Voor de minder vaak voorkomende natte vorm van LMD is behandeling mogelijk. Natte LMD is te herkennen aan plotseling optredende verandering in het zicht. Dan is het belangrijk om tijdig naar de oogarts te gaan. Een behandeling kan zeer ernstige slechtziendheid voorkomen! Een gezonde levensstijl (d.w.z. gezonde voeding, matig alcoholgebruik en niet roken) kan het slijtageproces uitstellen of vertragen.

Logo MaculaVerenigingHerkenbaarheid en bekendheid vergroten

De patiëntenvereniging is zich door de jaren heen gaan profileren op het gebied van meerdere oogziekten die met de macula te maken hebben. De MaculaVereniging werkt nauw samen met het MaculaFonds (voorheen heette dit fonds het MD Fonds). De doelstellingen van het MaculaFonds zijn onveranderd. Het MaculaFonds stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en genezing van aandoeningen aan de macula. Daarnaast zet het fonds zich in om de bekendheid over deze aandoeningen te vergroten.