menu Sluit het hoofdmenu

Lunchen in het Donker bij Bartiméus

geplaatst op Lunchen bij Bartiméus in het Donker

Negentien zorgverleners lunchten op vrijdag 26 juni jl. bij Bartiméus in Zwolle in het donker. Zij schuifelden, met een speciale bril op, hand in hand zoekend een donkere ruimte in. Toen iedereen zijn plek had gevonden, kwam de mededeling dat ze bij het buffet hun lunch konden ophalen. Geroezemoes onder de deelnemers. Iedereen stond weer op om tastend, vragend, botsend uit te komen bij het buffet, om zich daar te laten verrassen door een lekkere samengestelde lunch!

Onderdeel van training

'Lunchen in het Donker' is een onderdeel van de training 'Visuele beperking' voor medewerkers in de zorg die Bartiméus als expertise-organisatie organiseert. Naast de ervaring om als visueel beperkte te lunchen, wordt er ook theorie gegeven over slechtziendheid. Wat is een visuele beperking, hoe herken je slechtziendheid, hoe kun je er als zorgverlener het beste mee omgaan in het belang van je cliënt? In het programma is ruimte om ervaringen te delen naar aanleiding van de lunch, maar ook met de visueel beperkte ervaringsdeskundigen die erbij aanwezig zijn. De zorgverleners die deze keer te gast waren bij Bartiméus zijn voornamelijk werkzaam in de zorg voor verstandelijk beperkte cliënten, waarbij slechtziendheid met grote regelmaat voorkomt. Uit de reacties blijkt dat de zorgverleners door de training meer inzicht hebben gekregen in het gedrag van hun cliënten: "Nu snap ik waarom een bewoner mij niet herkent, maar wel om een obstakel heen loopt". "Alle prikkels komen harder binnen, zowel auditief als visueel". "Wat kost het veel energie als je slecht ziet en wat moet je je goed concentreren". "Je wordt aan het denken gezet en je kunt je ervaringen linken aan het verhaal van je cliënt".

Iets voor u of uw zorginstelling?

Bartiméus gaat deze succesvolle 'Lunch in het donker' vanaf september vaker aanbieden, ook voor zorgverleners die met cliënten met andere beperkingen werken. Indien gewenst kan dit ook op locatie van een zorginstelling georganiseerd worden. Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met Bartiméus medewerker Heleen Zwiggelaar via hzwiggelaar@bartimeus.nl.