menu Sluit het hoofdmenu

Luisterspecial over Licht en Visusproblemen

geplaatst op Audio lezen

Licht en oogproblematiek: een opvallende combinatie, dat moet gezegd worden. Uitdagend genoeg om een hele Dedicon luisterspecial aan te wijden. Met de laatste kennis over wat licht met uw ogen doet. Daarom laten we enkele kopstukken uit de wetenschap aan het woord in de luisterspecial.

U hoort hen over het belang van licht in je ogen voor je welbevinden, ook als je niet kunt zien. Over te weinig daglicht op het netvlies, wat in de toekomst voor meer visuele handicaps zorgt. En er is natuurlijk praktische info: wat is lumen? Wat is lux? Wat is geschikte armatuur en waar kun je nog meer op letten in je thuissituatie? Ruimte daarom in de special voor lichtdeskundigen van organisaties Bartiméus (Maaike Swennenhuis, ergotherapeut) en Philips.

Ook is er kort plek ingeruimd voor de wetenschappelijke NRC-bijlage over Licht die in juni verscheen, want het is ook nog eens het jaar van het Licht!

Gedachtes over licht

Tot slot: waar denkt u aan bij licht? We vroegen het aan een heleboel mensen met ieder hun eigen oogprobleem. Dat leverde een boeiende lijst met gedachtes op die de special compleet maakt.

De Luisterspecial special is geproduceerd door Dedicon in opdracht van Stichting Aangepast Lezen. Overige gegevens: Daisy-cd, duur: 100 minuten. Prijs: € 4,40. Te bestellen bij Aangepast lezen via telefoonnummer 070 - 338 15 00, of per e-mail.

Meer weten over het 2D-Lichtlab van Bartiméus? Of beluister het korte fragment (MP3) met collega Maaike Swennenhuis van Bartiméus uit de Luisterspecial.