menu Sluit het hoofdmenu

Lisanne (15) is blind en mocht haar snuffelstage lopen in Theaterhotel Figi

geplaatst op Lisanne met operationeel directeur Diederik Ruijs tijdens haar stage in Figi Zeist

Dat je niet perfect hoeft te zijn om een droomstage te kunnen bemachtigen, bewijst de 15-jarige Lisanne uit Soest. Zij is ‘nietsziend’, zoals ze het zelf noemt, maar dat weerhield haar er niet van om twee weken mee te lopen in het hotel en de bioscoop van Figi in Zeist. Ze mocht bedden afhalen en opmaken, bioscoopkaartjes scheuren, koffie serveren, helpen bij de chefkok en achter de receptie staan.

Lisanne werd blind toen ze op 5-jarige leeftijd op skivakantie in Oostenrijk was. Ze skiede naar de instructrice toen ze uitgleed over een laag ijs en tegen een boom knalde. Haar vader raapte haar lichaampje op en bracht haar naar beneden, waar Lisanne werd opgehaald door een traumahelikopter. Daar kregen haar ouders de schrik van hun leven; Lisanne werd opgegeven.

In het ziekenhuis in Innsbruck – ‘Hetzelfde ziekenhuis als waar prins Friso later lag’ – werd Lisanne 4,5 week in coma gehouden. Daarna werd ze naar het UMC in Utrecht gebracht, waar ze nog eens zes weken heeft gelegen. 'Het is een wonder dat ze nog leeft', zegt Lisanne’s moeder. 'Dat is een feit', beaamt Lisanne. 'Superheftig, maar wat doe je eraan?'

Alles opnieuw

Alles in Lisanne’s gezicht was door de klap verbrijzeld. Haar vader legt uit dat de helm op haar hoofd ervoor heeft gezorgd dat haar gezichtje bij elkaar gehouden werd. Daardoor kon in Innsbruck alles worden vastgezet met stalen platen en pinnen, die er aan het eind van het verblijf in het UMC uit werden gehaald. Daarna werd Lisanne voor drie maanden overgeplaatst naar een revalidatiecentrum in Huizen, waar ze alles opnieuw moest leren. Ze was in het begin zelfs verlamd.

Alles hebben de doktoren kunnen redden, behalve Lisanne’s zicht. Van één oog was al gauw duidelijk dat het beschadigd was, maar de ander had het gewoon moeten doen. Het probleem zit hem in de zenuwen, die werken namelijk niet meer. Lisanne’s ogen vangen daarom gewoon licht, zoals bij ieder ander, en zien er niet uit alsof ze blind zijn. Haar pupillen veranderen ook gewoon van grootte en haar gezicht draait mee naar het geluid dat ze hoort.

Bartiméus

Door haar beperking, zoals Lisanne het zelf ook noemt, volgt ze onderwijs bij Bartiméus in Zeist. Ze zit op dit moment in de derde van Vmbo TL. 'Ik ben het enige meisje en de enige blinde', zegt ze. Ze zit met vijf jongens, waarvan de meesten volgens haar heel druk zijn. Daarnaast zijn zij allemaal slechtziend, terwijl Lisanne helemaal niéts kan zien. Dat vindt ze soms best lastig. De snuffelstage biedt uitkomst, want dan kan ze zich onder andere mensen begeven. 'Ze noemden mij gisteren het zonnetje in huis', vertelt ze trots over haar stage in het Figi.

Lisanne had vandaag haar laatste stagedag. Het belangrijkste dat ze heeft geleerd, is dat de hotelschool niet voor haar is weggelegd, ook al was dat eerder wel het plan. Lisanne had het ontzettend naar haar zin bij Figi, heeft een hoop geleerd – ‘Ik kan nu heel netjes bedden opmaken!’ -, maar bijvoorbeeld koffie serveren kostte een hoop moeite. 'Ik vond het heel moeilijk om een dienblad recht te houden én in de goede richting te lopen. Daarom moest er telkens iemand met me mee. Dat is in de toekomst natuurlijk niet echt praktisch.'

'Ik kijk vooral naar mogelijkheden'

Dat ze de kans kreeg om een kijkje in de keuken - letterlijk! - te krijgen bij Figi vindt Lisanne fantastisch. 'Ik kijk vooral naar de mogelijkheden en dat doen ze bij Figi ook. Dat vond ik heel fijn!' Maar wat Lisanne’s droom voor de toekomst nu is, weet ze nog niet. Als het maar iets met mensen is en ‘niet de hele dag achter de computer’. 'Ik wil zorgen dat dingen beter gaan. Dat we een betere wereld krijgen met z’n allen.'

Bron: ad.nl, Utrechts Nieuwsblad door Indra Jager.