menu Sluit het hoofdmenu

Lekker eten maakt gelukkiger, goed eten gezonder!

geplaatst op Gezond en lekker eten bij Bartiméus

Iedereen weet dat goed en gevarieerd eten gezond is! Maar een echt goede invulling geven aan een lekkere en gezonde maaltijd met de nodige voorbereidingen is in een ‘gewoon’ huishouden al een opgave. Hoe zou dat gaan in een woning met meervoudig visueel en verstandelijk beperkte bewoners? U leest op deze pagina de ervaring van Bartiméus vanuit het project 'Voeding, eet smakelijk!'

Eigen regie

In steeds meer woningen bij Bartiméus koken de bewoners, samen met hun begeleiders, zelf. De bewoners denken mee over wat ze ’s avonds willen eten. Vorig jaar startten we het project ‘Voeding, eet smakelijk!’ en sindsdien zijn enkele (pilot)woningen de uitdaging aangegaan om de regie te nemen over het eten. De warme maaltijd wordt nu niet meer aangeleverd vanuit een externe grote keuken. De boodschappen, het koken, het tafeldekken en het afruimen worden gewoon zelf en met elkaar gedaan. Net als in een ‘gewoon’ huishouden.

Het was even zoeken naar de juiste invulling, maar de pilot was een groot succes. In de eerste plaats omdat de bewoners zelf erg enthousiast raakten en daar werden op hun beurt hun begeleiders weer enthousiast van... Zelf meebeslissen en samen de maaltijd verzorgen vergroot het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen. En net zo belangrijk, het eten smaakt lekkerder!

Bartiméus geeft keuzevrijheid voor het inkopen van de boodschappen. Met onze leveranciers zijn duidelijke afspraken gemaakt, zodat de veiligheid van bewoners voorop staat. En door de keuzevrijheid krijgen de woningen een stukje bestel- en bezorggemak. Maar samen naar de winkel of naar de markt gaan behoort nog steeds tot de mogelijkheden!

Ze kunnen zoveel meer

De woningen van Bartiméus in Doorn tellen gemiddeld 6 bewoners. De woonbegeleiders proberen om - binnen de mogelijkheden van de bewoner - hen zo veel mogelijk te betrekken bij het bereiden en opdienen van de maaltijden. Dat is onder meer afhankelijk van het niveau. Angelique Koelewijn, projectleider van ‘Voeding, eet smakelijk!’ vertelt: “Bewoners kunnen meer dan je denkt. Het hele proces delen we op in deeltaken en dan kijken we wat past bij welke bewoner en wie welke deelvaardigheden beheerst, of kan aanleren. De ene bewoner kan een aardappel schillen of een tomaat snijden. En soms is het in de keuken aanwezig zijn tijdens het koken met daarbij het ruiken van de geuren, het voorproeven én het horen van de geluiden al een beleving.

Kennis delen

Eerder deze maand nodigde Bartiméus managers facilitaire dienst (FD) en inkopers van collega-instellingen uit om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. Bijzonder was dat Bartiméus zich onderscheidt in het zelf koken in de woning, waarbij de cliënt een duidelijke actieve rol vervult. De deelnemers kregen aansluitend een korte beleving in de vorm van een 'Lunch in het Donker'. Geblinddoekt in het donker een broodje gezond klaarmaken, viel nog niet mee!. “Wat een mooie ervaring! Ik vond het wel heel vermoeiend om alles op de tast te moeten doen” en “Wanneer je visus beperkt is, wordt smaak belangrijker!” kregen we onder andere te horen.

Bartiméus gaat dit mooie project verder toepassen in haar woningen. Woonbegeleiders krijgen een training en de benodigde begeleiding.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft dit project financieel mede mogelijk gemaakt.