menu Sluit het hoofdmenu

Lekker in de luxe Lancia

geplaatst op Blinde Daan Rutgers en taxichauffeur Adnan Adli

Voor de april-editie van 'Mijn Taxi' reizen we af naar het midden van het land. Naar Driebergen om precies te zijn. Daar ontmoeten we Daan Rutgers (25). Daan is een blinde jongen die met drie andere visueel gehandicapten zelfstandig woont in een woning van Bartiméus. Hij werkt bij het UWV en maakt daarvoor drie dagen per week met veel genoegen gebruik van Taxicentrale Zeist. Zijn vaste chauffeur is Adnan Adli (48).

Daan ontvangt ons bij hem thuis, in Driebergen. In een gewoon, typisch Hollands rijtjeshuis. Niets aan de buitenkant of de binnenkant wijst erop dat hier vier mensen met een visuele beperking wonen. De kamer is stijlvol, modern ingericht en een grote televisie prijkt prominent op een houten wandmeubel. “Ik kijk niet veel televisie - maar luister wel veel naar de radio”, begint Daan. “Dat heb ik al van kinds af aan. Ik mag dan niets kunnen zien, mijn gehoor is buitengewoon goed ontwikkeld. Waar ik graag naar luister? Momenteel vind ik de muziek van de jaren 80 en 90 erg leuk, met Toto als topfavoriet. Verder luister ik ook veel cabaret. Om Jochem Myer en Dolf Jansen, moet ik vaak hard  lachen. En de mede blinde Vincent Bijlo is ook erg grappig. In de taxi luister ik met Adnan naar het nieuws. Dat bespreken we dan in de 20 minuten durende rit naar Utrecht Centrum en terug. Deze week stond vooral het ijskoude weer centraal. Maar in de luxe Lancia van Adnan heb ik daar geen last van. Het is echt een feestje om in die auto te mogen plaatsnemen. De wegligging, de afwerking, de stoelen en de geur. Aan alles merk je dat dit een klasse auto is. Heel anders dan het autootje van mijn moeder”, grapt hij met gevoel voor ironie.

Zonnetje

Daan is werkzaam bij het UWV als administratief medewerker. Hij kan zich prima redden met zijn (lees)hulpmiddelen, een brailleleesregel en spraaksoftware. “Ik notuleer bij vergaderingen en heb telefonisch contact met klanten. Zo nodig ik ze bijvoorbeeld uit voor banenmarkten en verstuur ik de toestemmingsbrief voor de start- of onderzoeksperiode. Ik heb het erg naar mijn zin, ook al omdat ik leuke collega’s heb met wie ik het goed kan vinden. Maar het is altijd weer fijn om bij Adnan in de auto te kruipen.” Als we vragen of hij nog iets wil toevoegen aan het gezellige interview antwoordt hij: “vergeet vooral niet heel Taxi Zeist in het zonnetje te zetten. Ze zijn vriendelijk, professioneel en altijd stipt op tijd.” Bij dezen!

Bron: De Taxikrant, april 2018