menu Sluit het hoofdmenu

Leerlingen Bartiméus exposeren in Van Abbemuseum: Seeing the Unseen

geplaatst op Kunstwerk van leerlingen fotografieproject Radically Mine

Een mooie en bijzondere samenwerking tussen ziende, slechtziende en blinde leerlingen: het fotografieproject 'Radically Mine'. Geïnspireerd op de collectie van het Van Abbemuseum maakten scholieren eigen kunstwerken met de techniek 'schilderen met licht' onder leiding van fotografe Anja Ligtenberg. Een selectie van de werken - waaronder vijf van Bartiméus leerlingen - wordt binnenkort tentoongesteld in het museum. De officiële opening van de Radically Mine! tentoonstelling is op donderdag 20 april om 17.00 uur.

Inspireren niet kopiëren

Meer dan 250 leerlingen van (voor)examen klassen uit het voortgezet onderwijs doken in de collectie van het Van Abbemuseum kozen drie kunstwerken uit. Deze vormen, samen met een persoonlijk verhaal, het startpunt voor het maken van eigen werk. De kunstwerken daagden de jonge creatievelingen uit om tot nieuwe ideeën te komen: geen Mondriaan of Picasso kopieën maar spannende en verrassende nieuwe werken.
Aangezien creativiteit het scholingsniveau van de leerlingen ontstijgt, hangen in deze tentoonstelling de werken van alle leerlingen - van vmbo tot gymnasium - door elkaar.

“Geïnspireerd op de collectie gingen de leerlingen op zoek naar verbanden tussen kunstwerken. En dat zette veel radertjes in beweging. Het leuke is dat ze vrijheid kregen en aangemoedigd werden tot een heel persoonlijk werk. Dat maakte ook dat het voor ons als docenten een arbeidsintensief proces was; wij moesten ons inleven in ieders eigen idee en manier van werken. Maar het was het meer dan waard! Doordat het creatieve proces in het museum begint en eindigt, krijgen de leerlingen meer respect voor hedendaagse kunstenaars. Nu ervaren ze zelf dat het moeilijk is om een kwalitatief goed werk neer te zetten dat hun idee goed communiceert en de bezoeker aanspreekt.” aldus Petry Sonnemans van het Montessori College in Eindhoven.

Inclusief blinde en slechtziende leerlingen

Voor het eerst deden er dit jaar ook leerlingen die slechtziend of blind zijn mee aan het project. Bartiméus in Zeist en Konkinklijke Visio in Grave gingen de samenwerking aan met een plaatselijke middelbare school. Tijdens de fotografieworkshop onder leiding van Anja Ligtenberg, gingen de blinde, slechtziende en ziende leerlingen op dezelfde manier te werk. In het donker werkten de leerlingen samen om een beeld te creëren door met licht diverse objecten en zichzelf te beschijnen. Deze samenwerking leverde niet alleen sterke werken en bijzondere verhalen op, maar ook nieuwe vriendschappen.

Radically Mine!

Dit jaar kan de bezoeker ook meestemmen voor de publieksprijs. De winnende scholier mag zijn of haar werk tijdens de volgende Young Art Night tonen in het museum en krijgt een lidmaatschap van de Young Art Crowd – de jongste generatie vrienden van het museum.

De foto's worden tentoongesteld van 20 april tot 22 mei 2017 in een bijzondere expositie 'Radically Mine'. Dan hangen ook vijf prachtige werken van het project 'Schilderen met licht' waaraan 5 leerlingen van Bartiméus VSO samen met 5 leerlingen van de Stichtse Vrije school Zeist dit schooljaar hebben gewerkt. Komt dat zien! Daarna zijn er ook tentoonstellingen in het Graafs Museum in Grave en in Slot Zeist in Zeist. Tijdens de openingen in Zeist en Grave geven de leerlingen ook een presentatie en een demonstratie van de techniek.

Meer informatie over het project kunt u vinden op www.seeingtheunseen.com of neem contact op met Anja Ligtenberg per mail via anja@anjaligtenberg.com of mobiel 06 - 135 962 64.

Werk van een visueel beperkte leerling fotografieproject Radically MineBezoekadres Abbemuseum
Hoofdingang: Bilderdijklaan 10, (5611 NH) in Eindhoven