menu Sluit het hoofdmenu

Leerlingen Bartiméus testen Hololens

geplaatst op Eric Velleman draagt Hololens

De Hololens van Microsoft is een bril die een laag met informatie over de werkelijkheid legt. Dit heet ook wel 'mixed reality'. Zo kun je bijvoorbeeld een skelet in de kamer projecteren en eromheen, maar ook erdoorheen lopen. Ook kun je een schietspel spelen, waarbij de stukken van de muur vliegen als je de muur raakt. Leerlingen van Bartiméus in Zeist hebben recent op school de Hololens getest op toegankelijkheid.

De Hololens is een soort combinatie tussen Google Glass en de virtual reality-bril Oculus Rift. Het apparaat lijkt op een grote skibril met het frame van een helm, maar dan zonder de bovenkant. De gebruiker ziet door transparante glazen een hologram geprojecteerd in de echte wereld. Dit is een vrij nieuwe technologie en dat blijkt onder ander uit de prijs; de Hololens kost 5000 dollar. De leerlingen van de school in Zeist mochten hem tijdens de les uitproberen. Het ICT-bedrijf ilionx demonstreerde de Hololens, zoals ze ook al bij andere organisaties heeft gedaan.

Een leerling: "We kregen tijdens techniek uitleg en na de pauze mochten we van juf Hanneke kijken in de personeelskamer. Iedereen van onze klas van die les vond het geweldig. We mochten zelf de Hololens op en op het digibord zag je wat diegene zag op een beeld. Er was een lichaam op de grond afgebeeld en toen zag ik een luchtballon met bergen. En als ik zou denken aan het gebruik van de Hololens op school; dan zou ik hem gebruiken voor biologie en om in dingen te kijken zodat je het beter snapt."
Een andere leerling: "Het was heel erg leuk om de Hololens uit te proberen! Je deed een bril op, en je zag iets op en door je brilglazen. Ik zat in een luchtballon, super gaaf! Het enige jammere aan die bril was, dat je ook door die glazen heen kan kijken naar je omgeving, je hebt eigenlijk niet helemaal het beeld. Maar ja, dit was een test-unit!"

Besturen

De bril wordt bestuurd met spraak, hoofdbewegingen en handgebaren.Je hoofd is daarbij de muis en je hand de muisknop. De drager moet naar een object kijken en kan vervolgens een 'Airtap' uitvoeren; gelijkwaardig aan een muisklik.

Stuk voor stuk zijn de leerlingen van Bartiméus erg enthousiast over de Hololens. Het was dan ook een uitdaging om iedereen aan de beurt te laten komen, omdat de enthousiaste leerlingen de bril het liefst de hele dag op wilden houden.