menu Sluit het hoofdmenu

Lancering boek 'Bloemen langs de weg'

geplaatst op Afbeelding voorkant boek Bloemen langs de weg

Op vrijdag 10 april is het nieuwe boek van Tonny van Breukelen ‘Bloemen langs de weg, de moeizame weg van migranten met een visuele beperking naar zelfstandigheid’, gelanceerd tijdens de Ziezobeurs in Houten. In haar boek vraagt Tonny aandacht voor de specifieke problemen van blinde en slechtziende migranten. Want hoe kun je wonen in een land waar je de mensen niet verstaat en waar je evenmin kunt zien wat er om je heen gebeurt?

In Nederland wonen ongeveer 38.000 niet-westerse-migranten die blind of slechtziend zijn. Zij kunnen de Nederlandse taal niet leren, omdat ze de weg binnen de zorg in Nederland niet kennen. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze recht hebben op lees- en schrijfhulpmiddelen. Anderzijds kunnen zij niet revalideren in de regionale revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking omdat zij de taal niet voldoende beheersen. Een typisch voorbeeld van een kip en ei-verhaal. Van integratie of participatie kan voor deze groep mensen daarom geen sprake zijn. In haar boek vraagt Tonny van Breukelen aandacht voor deze problematiek. Ook laat zij zeven migranten zelf hun indringende verhaal vertellen.

De lancering vond plaats op 10 april a.s. tijdens de Ziezobeurs in Houten. Huub de Haan (directeur bij Bartiméus), Lies de Jong (directeur bij Visio) en Sadet Karabulut (lid van de tweede kamer voor de SP) ontvingen als eersten een exemplaar van het boek. Deze drie zeer betrokken mensen zetten zich in voor migranten met een visuele beperking, omdat ze vinden dat iedereen in Nederland recht heeft op zorg en onderwijs. De Nederlandse blindenfondsen sluiten zich hier volmondig bij aan. Met het boek willen de fondsen de discussie rondom de zorg en educatie van migranten met een visuele beperking aanwakkeren, met als doel dat er specifieke maatregelen worden getroffen die voor deze migranten goed toegankelijk zijn. De website www.bloemenlangsdeweg.nl is hierbij een contactpunt.

De publicatie van het boek ‘Bloemen langs de weg, de moeizame weg van migranten met een visuele beperking naar zelfstandigheid’ is financieel mogelijk gemaakt door: de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, de Stichting Blindenbelangen, de Stichting Blindenhulp, de Stichting Blinden-Penning, de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, de Stichting Novum en de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Daarnaast wordt het boek aanbevolen door de Groningse Blindenstichting, de Gelderse Blindenstichting, de Jacob en Geertruida Hoek Stichting en het Oogfonds.