menu Sluit het hoofdmenu

Kunstenaars brengen ode aan panelleden Nederland Onbeperkt

geplaatst op Portret YangDan. © Stijn Rademaker

Een bijzondere dag was het vorige week vrijdag. Een dag met een lach en een traan. Want de VGN stond stil bij twee jaar Nederland Onbeperkt. Dat deed de VGN door haar panelleden - de ambassadeurs van de campagne - een kunstzinnige ode te brengen.

Kunstenaars als Vincent Bijlo, Jannah Loontjes, Hagar Peeters, Marc de Hond en vele anderen droegen een gedicht voor, schreven een verhaal, zongen een lied, maakten een beeld en schilderden een portret. Al die kunstwerken vertelden het verhaal van onze panelleden. Over wat zij hebben meegemaakt, over geluk, verdriet, voorspoed en tegenslag.

Dank aan panelleden

De kunstenaars brachten hun ode aan de panelleden als dank voor hun inzet en voor het zichtbaar maken van hun zorgen, belangen en rechten. VGN-directeur Frank Bluiminck: 'Het is belangrijk dat mensen met een beperking zichtbaarder worden in de samenleving. Nog te vaak staan ze buiten de samenleving. Ze hebben bijvoorbeeld minder kansen op de arbeidsmarkt dan mensen zonder beperking. Omdat ze niet productief genoeg zouden zijn. Of om het lastig is. Terwijl ze juist super gemotiveerd zijn!'

Nederland Onbeperkt

Om deze en andere problemen aan te kaarten, nam de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland het initiatief voor de campagne Nederland Onbeperkt. Onze panelleden hebben de afgelopen tijd verteld hoe zij meedoen aan de samenleving, wat goed gaat en welke drempels zij nog ervaren. Via de gedichten, columns, schilderijen en beelden van de kunstenaars hebben we vandaag hun verhalen op een bijzondere manier willen vertellen.

Lek en gebrek moet zichtbaarder worden

Columnist Karin Spaink betoogde tijdens de bijeenkomst, net als Frank Bluiminck, dat ‘lek en gebrek, ziekte en zwakte, handicap en iets hebben’ zichtbaarder moet worden. ‘Niet in de vorm van het zoveelste diepte-interview over hoe het nu is om doof te zijn. Maar graag in het normale leven, in een soapserie, een film. Iemand met wie iets loos is, maar die over heel andere zaken spreekt. Iemand die iets heeft, maar niet daarom ten tonele wordt gevoerd.’

Het gehele nieuwsbericht kun u lezen op de site van VGN.