menu Sluit het hoofdmenu

KinderManifest aangeboden aan minister Plasterk

geplaatst op KinderManifest aangeboden aan minister Plasterk

Politici moeten meer rekening houden met de wensen, rechten en meningen van kinderen. Kinderen wensen vooral een gelukkig leven. Ze geven hun eigen leven een 8,1. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Openbare Bibliotheken i.s.m. onderzoeksinstituut Qrius en de Kindercorrespondent. De resultaten van het onderzoek zijn als KinderManifest aangeboden aan minister Plasterk van BZK. Leerlingen van Bartiméus laten vandaag in Amsterdam van zich horen in het KinderManifest.

Twee kinderen van de Nederlandse Kinderjury, Amira en Benjamin, hebben het KinderManifest aangeboden tijdens een interview dat zij met de minister van Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hadden. Hij beloofde de bevindingen van de kinderen mee te nemen als hij vandaag in Amsterdam met zijn Europese collega's het ‘Pact of Amsterdam’ ondertekent.

KinderManifest

Vandaag publiceert de Vereniging van Openbare Bibliotheken het KinderManifest en het interview met minister Plasterk. En dan bieden twee kinderen het KinderManifest om 8.30 uur aan aan alle Europese ministers die het Pact of Amsterdam gaan ondertekenen. Daarna wordt het KinderManifest aangeboden aan Martin Berendse, de directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Omdat alle gemeenten en bibliotheken in Nederland moeten weten wat kinderen belangrijk vinden, ontvangen zij ide week van 30 mei allemaal het KinderManifest. De bibliotheken hebben dit KinderManifest mogelijk gemaakt omdat kinderen de grootste gebruikersgroep zijn van de openbare bibliotheek. Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek ondersteunen het KinderManifest.

Wat vinden kinderen belangrijk?

'Gezond en gelukkig zijn', 'vrienden' en 'familie' zijn voor kinderen het belangrijkst. Geld verdienen scoort heel erg laag. Kinderen vinden het belangrijk om mee te denken en mee te praten. Ruim 85% van de kinderen vindt dat volwassenen meer rekening met kinderen moeten houden. En kinderen vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft. Ongeacht afkomst, huidskleur of geloof. En ze vinden het belangrijk dat mensen goed voor elkaar maar ook voor het milieu en de aarde zorgen. Kinderen willen heel erg graag zichzelf kunnen zijn. Ze willen wonen in een fijne buurt. En ze willen heel erg graag dat kinderen in alle landen veilig kunnen leven. Scholen, ouders en politici zouden daar meer aandacht aan moeten besteden.

Pact van Amsterdam

Het Pact van Amsterdam brengt de ambities van de Europese landen voor de toekomst van de stedelijke ontwikkeling samen in een Europees Verdrag tot stand gekomen onder het Nederlandse voorzitterschap van de EU. In het Pact wordt o.a. opgenomen dat het belangrijk is dat er gelijke toegang tot informatie is, een zaak waar bibliotheken zich hard voor maken.

Het Manifest is speciaal voor kinderen met een leesbeperking ook als audio-bestand beschikbaar. Ga daarvoor naar het online audioplatform Soundcloud.

Bron: VOB. De VOB is de brancheorganisatie van de openbare bibliotheken en aanverwante organisaties.

Interview over KinderManifest met minister Plasterk

Interview kinderjury met minister Plasterk over KinderManifest