menu Sluit het hoofdmenu

Kennis brengen en halen tijdens congres Athene

geplaatst op Presentatie Bartiméus tijdens IASSIDD-congres Athene

Onze collega's Marjo van Welbergen (ambulant begeleider) en Marian Waanders (logopedist) waren aanwezig op het 5e IASSIDD-congres in Athene. IASSIDD is gericht op wetenschappelijk onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Marjo en Marian hebben naast het bijwonen van allerlei presentaties, zelf ook een demonstratie gegeven over geur.

Werkplaats Geur

Marjo vertelde over de opzet en uitkomst van de 'Bartiméus Werkplaats Geur', die draaide binnen Bartiméus vanuit het Expertisecentrum doofblindheid. Hierbij waren zes volwassenen met doofblindheid betrokken. Vier van de zes deelnemers doen nog steeds bewust iets met geur in hun dagelijks leven. Een prachtig resultaat!

Cover Bartiméusreeks Guided by scentOndersteuning mensen met beperking

Marian gaf veel achtergrondinformatie over het zintuig 'de reuk' en de vele toepassingen met geur in de dagelijkse ondersteuning van mensen met een ernstig verstandelijke beperking, doofblindheid of dementie. Ook gaf zij voorbeelden met geur en liet verschillende hulpmiddelen zien om geur te verspreiden. Natuurlijk konden de toehoorders ook zelf aan de slag met ruiken.

Aan de basis van deze demonstratie ligt het boek 'Guided by scent', dat net is verschenen in de Bartiméusreeks. Het is een vertaling en upgrade van het Nederlandse boek 'Mijn neus als gids', dat in 2015 is uitgebracht door clarent.nl. 'Guided by scent' is te bestellen bij webedu.nl voor 25 euro exclusief verzendkosten.

Meer info over het congres kunt u vinden op www.iassidd.org.

Plaatje van een Griekse stad met daarop de tekst Diversity en Belonging IASSIDD-congres Athene