menu Sluit het hoofdmenu

'Joost en Marjolein laten spoor van vernieuwing achter'

geplaatst op Afscheid Bartiméus professionals Joost en Marjolein

Wie kent ze niet bij Bartiméus? Joost Hartveldt en Marjolein Smit, bedenkers van Ikbenonline en tal van andere ICT-hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Na bijna 45 jaar Bartiméus namen deze ‘pioniers’ afgelopen week afscheid van (oud)collega’s en cliënten.

Begin jaren 70 begonnen als begeleider op de groepen, stonden Joost en Marjolein aan de basis van de Bartiméus zorgboerderij in Langbroek. Daar hebben ze jarenlang gewoond en met cliënten gewerkt.

Met een meervoudige beperking kunnen deelnemen aan het online verkeer. De oprichting van het Bartiméus FabLab aan het begin van het millennium past geheel in die lijn. 'Altijd redeneren vanuit de cliënt', zoals Joost het verwoordde. 'Blijven geloven in het vermogen om te leren, en denken in mogelijkheden. En als deze er niet direct lijken te zijn, moet je ze creëren.'

Pioniers

Zorgen dat mensen met een meervoudige beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren en deelnemen aan de maatschappij is altijd de missie van Joost en Marjolein geweest: 'Dankzij jullie hebben we hele mooie resultaten bereikt', zei FabLab-collega Dick Lunenborg in zijn speech. 'Jullie zijn voor mij echte pioniers. Bartiméus heeft zo niet de trend gevolgd, maar de trend gezet. Jullie laten echt een spoor van vernieuwing achter.'

Inclusief gaat door

Het pensioen van Joost is de reden van het afscheid. Joost en Marjolein blijven zich ook na hun werk bij Bartiméus inzetten voor een inclusieve samenleving.

Namens Bartiméus bedankt voor jullie jarenlange inzet!

Lees ook het artikel 'ICT helpt bij zelfstandig functioneren' op pagina 5 van ons in 2015 uitgegeven Kennismagazine.