menu Sluit het hoofdmenu

'Iedereen is op zijn niveau grensverleggend bezig'

geplaatst op Leerling van de Bosschool in de politie auto

Reservisten van de Koninklijke Marechaussee rijden cliënten met een rolstoel over de hindernisbaan, hun collega's helpen kinderen klimmen over de stormbaan. Voor bewoners en leerlingen van de school bij Bartiméus in Doorn was het vrijdag 29 september een heerlijke sportdag. De ex-militairen zijn zichtbaar onder de indruk. 'Je zag hem aarzelen, maar hij heeft het wél gedaan!'

De hele dag waren er allerlei activiteiten om lekker te bewegen in en rond De Bies, het aangepaste zwem- en sportcomplex van Bartiméus. De dag van 'sport en beleven' is georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee;  zo'n 50 ex-militairen onder leiding van een majoor die de hele dag kwamen helpen. Je zag iedereen genieten. 

Zwaailichten aan en gáán!

Kinderen met een visuele of meervoudige beperking klauteren aan een touw over de stormbaan. Wie het kan bukt en kruipt als een tijgerende militair. Oudere cliënten trekken een dag samen op met een van de marechaussees en rijden rondjes over het rolstoelparcours. Klapstuk van de dag was de auto van de marechaussee, waar alle cliënten en leerlingen in mee mochten rijden. 'Mag ik nog een keer?!', vroeg een leerling. En met gillende sirenes en zwaailichten aan reden ze weg.  

Bewondering

De reservisten op hun beurt tonen zich zeer onder de indruk wat ze deze dag allemaal zien en ervaren. Sommigen spreken van bewondering en 'ontroering'. 

Grensverleggend

Reservist Carolus Jansen, in het dagelijks leven politieman, vertelt hoe hij met twee collega's een cliënt in de auto hielp. 'Als je niets ziet, zijn het natuurlijk heel veel nieuwe prikkels, allemaal andere mensen om je heen. Dan is het mooi dat je een soort rust en ontspanning ziet ontstaan en iemand toch meedoet, hoe spannend het ook is. En ik hielp een jongetje dat niet op het springkussen durfde. Ik zei: ga er eerst eens op zitten. Je zag hem aarzelen, maar hij heeft het wél gedaan! Allemaal mensen die op het eigen niveau grensverleggend bezig zijn!'