menu Sluit het hoofdmenu

Hoe leer je de techniek van de tast?

geplaatst op hand onder hand

Hoe kun je contact maken met je omgeving als je zicht én je gehoor zeer beperkt zijn? Dan is tast, het voelen, het zintuig waarop je aangewezen bent. In onze nieuwe publicatie 'Hand onder hand contact' beschrijven we stap voor stap de techniek van de tast.

Hand onder hand contact is een techniek waarmee mensen met doofblindheid hun tast leren inzetten, nieuwe situaties ontdekken en communiceren met de buitenwereld. Het draagt bij aan het opbouwen van een persoonlijke relatie en een gevoel van veiligheid. Iedere hand voelt anders qua temperatuur, huid en lichaamsspanning.

De hand onder hand contact techniek kan ook geschikt zijn voor andere mensen die op het tastzintuig zijn aangewezen om informatie op te doen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Ook binnen de ouderenzorg of in de begeleiding aan jonge kinderen met een visuele beperking kan hand onder hand contact zinvol zijn.

Lees meer over de publicatie Hand onder Hand contact van het Bartiméus expertisecentrum Doofblindheid en vraag kostenloos een exemplaar aan. Een bijbehorend gewenningsplan is als extra download beschikbaar. 

Ga nu naar: www.bartimeus.nl/hand-onder-hand-contact

Geboortedag doofblinde Helen Keller (1880-1968)

Bartiméus brengt de publicatie uit op de geboortedag van Helen Keller (woensdag 27 juni), de Amerikaanse doofblinde schrijfster die meer talen leerde en over de hele wereld lezingen gaf over onderwijs aan mensen die blind en/of doof zijn.