menu Sluit het hoofdmenu

Hechtingsstoornis bij licht verstandelijke beperking eerder herkennen

geplaatst op Jongetje met brilletje op. Bron: Karin, vakblad Vroeg

Tijdig herkennen van een hechtingsstoornis bij kinderen met een licht verstandelijke beperking is van groot belang. Om deze stoornissen vast te stellen bij kinderen in de leeftijd van 5-11 jaar is een nieuw protocol ontwikkeld. Het gaat om een groep kinderen bij wie tot nu toe maar moeilijk een diagnose gesteld kon worden aangezien er geen goed diagnostisch instrument was.

Kinderen met een hebben drie tot vier keer hoger risico op het ontwikkelen van psychologische, psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen als kinderen zonder deze beperking. Het diagnostisch instrument is ontwikkeld door psycholoog Hans Giltaij in het kader van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. Naast het diagnostische instrument levert Giltaij met zijn proefschrift een verheldering in de definiëring van het onderscheid tussen hechting gerelateerde stoornissen en stoornissen in het autismespectrum. Deze definiëring wordt gebruikt in de DSM5 classificatiecriteria.

Het onderzoek

Giltaij is coördinator GGZ bij Bartiméus en werkzaam bij de afdeling Psychotherapie, gespecialiseerd in onderzoek en de behandeling van cliënten met een meervoudige beperking. De afgelopen twaalf jaar heeft hij onderzoek gedaan bij kinderen met een lichte verstandelijke beperking in de leeftijd van 5-11 jaar. Deze kinderen waren vanwege psychische, psychiatrische of gedragsproblemen voor onderzoek verwezen naar een gespecialiseerd centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Deze groep kinderen heeft vaak te maken gehad met problematische situaties in de vroege jaren waardoor geen goede hechting heeft kunnen ontstaan.

Lees het gehele artikel op de site van vakbladvroeg.nl.