menu Sluit het hoofdmenu

Gehandicaptenzorg verdiept in doofblindheid

geplaatst op deelnemers kennisdag doofblindheid

Specialistische begeleiding en woonvoorzieningen voor mensen met aangeboren doofblindheid; dat was het thema bij de opening van de landelijke kennisdag die Bartiméus vrijdag organiseerde. Ruim 100 professionals uit de gehandicaptenzorg én naasten van mensen die hun hele leven beperkt of niet hebben kunnen zien en horen, waren bij de première van de film ‘Doofblind Specifiek Wonen’.

Met deze nieuwe film geeft het expertisecentrum Doofblindheid van Bartiméus een inkijkje in de specialistische begeleiding van mensen met aangeboren doofblindheid.

Workshops

De plenaire filmpremière en aanvullende lezing werden gevolgd door verschillende workshops over de begeleiding van deze doelgroep. 

Medewerkers van het expertisecentrum gingen in op verschillende thema’s. Bijvoorbeeld: doofblindheid in combinatie met een verstandelijke beperking, de communicatie met iemand met doofblindheid (foto rechts), inrichting van de omgeving en de begeleiding op weg naar participatie (vrije tijdsbesteding of werk). 

Bartiméus is gespecialiseerd in de dagelijkse begeleiding, onderzoek en diagnostiek voor mensen met doofblindheid en mensen die daarnaast een verstandelijke beperking hebben. Bij deze laatste groep is de auditieve beperking bijvoorbeeld moeilijk vast te stellen, waardoor zij nog vaak de ondersteuning missen die ze nodig hebben.

Broer van een cliënt zegt in de film: 

Ze hebben de expertise om aan te voelen wat er met de mensen aan de hand is

Samenwerking

We werken samen met andere doofblindheidspecialisten verenigd in DB-connect en met instellingen in de gehandicaptenzorg om de kwaliteit van leven van mensen met doofblindheid verder te verbeteren.  

Kennis en expertise ontwikkeld en aanwezig binnen Bartiméus,  delen we met andere instellingen. Samen brengen we de doelgroep in kaart en zorgen we voor de specifieke zorg en ondersteuning die deze groep nodig heeft. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wilt u meer weten over samenwerking voor cliënten met problemen met zien en horen.

Neem dan contact op met Ine Woudstra, relatiebeheerder Bartiméus. E-mail iwoudstra@bartimeus.nl of bel 06-41352036.