menu Sluit het hoofdmenu

Geen bus meer missen door komst speciaal buslijnbordje

geplaatst op Buslijnbordje van Yvonne van Geel

Mensen met een visuele beperking die met de bus reizen, krijgen regelmatig te maken met buschauffeurs die doorrijden, omdat zij niet zien dat iemand mee wil. Het is lastig om de bus of het busnummer van een afstand te zien, waardoor de reiziger niet op tijd een seintje kan geven dat hij of zij mee wil. Yvonne van Geel, zelf slechtziend, ontwikkelde een buslijnbordje die dit voortaan makkelijker moet maken. Dit meldde De Telegraaf enkele dagen geleden.

Het bordje is zo groot als een half A4 en bevat 3 stroken met nummers. Het lijkt op een scorebord voor sport, waarbij de nummers aan een ringband omgeklapt kunnen worden tot de juiste combinatie is gemaakt. Het bord, afgedrukt op geel papier met zwarte letters, is duidelijk te lezen vanaf een afstand. Door dit bord omhoog te houden bij de bushalte, ziet de buschauffeur dat de persoon de betreffende lijn moet hebben.

'De kaarten zijn ook voorzien van braillecijfers, om het voor gebruikers nog makkelijker te maken', aldus initiatiefneemster Yvonne van Geel. Zij meldde zich bij vervoersmaatschappij Keolis. 'Die zagen het helemaal zitten en betaalden de ontwikkeling van een prototype en de productie van de eerste honderd exemplaren.' De buslijnbordjes kosten vijftien euro per stuk, wat een gulle gift van Keolis betekent. 'De helft daarvan is al weg, terwijl het merendeel van de doelgroep nog niet eens van het bestaan weet', aldus Van Geel.

Echter is die doelgroep groter dan alleen mensen met een visuele beperking. 'Het bord wordt ook gebruikt door mensen in een rolstoel en schoolkinderen. 'Dit initiatief kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen en kan uitkomst bieden aan visueel gehandicapten in veel meer landen.' Via de website van Keolis is het buslijnboekje te bestellen.

Meer info over het buslijnbordje is te vinden op www.keolis.nl.

Bron: nationalezorggids.nl