menu Sluit het hoofdmenu

Forse toename blindheid dreigt

geplaatst op Cliënt voor oogmeting bij Bartiméus

Bijziendheid. We kijken niet meer over de savanne, maar vooral op beeldschermpjes. En uiteindelijk kan je daar blind van worden. Een hoogleraar oogheelkunde waarschuwt.

In het kort:

  • Bijziendheid dreigt de komende decennia vele tienduizenden Nederlanders blind te maken, doordat kinderen te weinig buiten spelen en te veel dichtbij kijken op schermen of in boeken. Dit zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum;
  • Alleen drastische maatregelenkunnen die toename van blindheid voorkomen. Zo moeten scholen hun leerlingen een uur per dag naar buiten laten gaan om hun ogen te sparen;
  • Nederland ziet al decennia groei van het aantal mensen met myopie, zoals bijziendheid officieel heet. Een deel van hen krijgt echt slechte ogen (min-6 of erger); van deze hoogbijzienden wordt een op de drie vóór het pensioen slechtziend aan beide ogen.

Als bijziende brildrager verloopt nu zo’n beetje je leven zo: je krijgt in de brugklas een min-bril omdat je de letters op het schoolbord en de ondertitels op tv niet meer kunt lezen. Daarna kies je om de zoveel jaar een nieuwe bril bij de opticien - of misschien wel contactlenzen. Na je veertigste heb je een leesbril nodig en schakel je over op varifocus glazen of lenzen. Al die jaren kom je zelden of nooit bij de oogarts. Zo gaat dat al decennia.

Maar zo gaat het niet langer, vindt Caroline Klaver (50), als hoogleraar oogheelkunde verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Want myopie - de medische term voor bijziendheid - mag dan gelden als een onschuldig ongemak, in werkelijkheid plaveien vele min-brillen de weg naar slechtziendheid. "Bijziendheid is bezig de grootste oorzaak van blindheid te worden. Dat wordt het echt.”

Lees het gehele artikel op nrc.nl.