menu Sluit het hoofdmenu

Fietsende oogtest tijdens eerste schooldag

geplaatst op Fietsende kinderen basisschool doen de oogtest VVN

Vandaag heeft tijdens de eerste schooldag op Basisschool De Passe Partout te Rotterdam de allereerste fietsende oogtest plaatsgevonden. Met deze oogtest vragen Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens op een ludieke manier aandacht voor het belang van goed zicht in het verkeer én op school. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 25% van de kinderogen nog nooit gemeten is. Terwijl uiteraard goed zien van groot belang is bij de ontwikkeling van een kind én de veiligheid op straat.

Zorg voor goed zicht in het verkeer én op school

Tijdens de fietsende oogtest reden de kinderen van groep 4 van Basisschool De Passe Partout op hun eigen fiets langs allerlei oogtesten. Zo was er een smiley die naar boven, beneden, naar links en naar rechts keek, een kleurenblindheidstest en een test om te controleren of de kinderen diepte kunnen zien. Alle kinderen die meededen, kregen een leuke schooltas vol met spelletjes en informatie over het belang van goed zien in het verkeer.

'Mooi dat onze partner Pearle aanhaakt bij onze campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Slecht zicht bij kinderen in combinatie met weinig ervaring in het verkeer zorgt voor levensgevaarlijke situaties tijdens bijvoorbeeld het oversteken van straten als kinderen naar school lopen of fietsen. Wij adviseren alle ouders dan ook om de ogen van hun kinderen tenminste één keer per jaar te laten controleren. Zo zorgen we met elkaar voor minder ongelukken op straat!', aldus Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland.

Wanneer ogen van kind laten testen?

Laat de ogen van uw kind testen als het klaagt over hoofdpijn, het moeite heeft met lezen en/of schrijven of als de juf of meester aangeeft dat uw kind het schoolbord niet goed meer kan zien. Laat de ogen van uw kinderen ook controleren als u denkt dat uw kind de verkeersborden niet goed meer kan zien.

Wilt u er zeker van zijn dat uw kinderen goed mee kunnen doen op school en goed leren lezen en schrijven? Eén keer per jaar de ogen controleren is ideaal. Dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

Bartiméus is blij met dit soort lokale initiatieven. Hoe eerder slechtziendheid geconstateerd wordt hoe eerder er passende ondersteuning geboden kan worden. Vaak is een corrigerende bril al afdoende.