menu Sluit het hoofdmenu

Feestelijke opening verkeersparcours

geplaatst op Opening verkeersparcours bij Bartiméus in Zeist. Leerling fiets tussen twee kleine verhogingen op de weg.

De opening van het nieuwe verkeersparcours was vandaag op het terrein van Bartiméus in Zeist. De leerlingen kunnen hier in een veilige omgeving de op school geleerde verkeerslessen oefenen.

Tot 2015 gingen de leerlingen van het S.O.  in Zeist een paar keer per jaar naar de verkeerstuin in Utrecht. Daar konden we de op school geleerde verkeerslessen in een veilige omgeving oefenen. Helaas is deze verkeerstuin gesloten en kunnen we niet meer het verkeersonderwijs geven zoals we dat altijd hebben gedaan en waarvoor we ook het Verkeers Veiligheids Label hebben gekregen.

Gelukkig heeft de Vereniging Bartiméus geld beschikbaar gesteld om de taxistandplaats aan te passen zodat er achter de school met de fiets geoefend kan worden. We kregen ook een paar goede fietsen en een praktische verkeersmethode met veel materialen: verplaatsbare verkeersborden, stoplichten en zebrapaden waarmee we steeds een nieuwe verkeerssituaties kunnen maken.

Donderdag 27 oktober was de opening van ons nieuwe verkeersparcours. Na een kort inleidend praatje mochten de leerlingen op de fiets hun kunsten vertonen. Ze probeerden een stokje doorgeven terwijl ze fietsten. Andere leerlingen pakten een bekertje van een paaltje, reden een rondje en zetten het bekertje weer terug. Vier leerlingen kregen ieder een verkeerslicht, waarmee ze op een kruispunt moesten gaan staan. Wat gebeurt er als lichten op rood staan of op groen staan? Welke lichten moeten op rood staan als er een licht op groen staat? En we namen de tijd om eens goed een voorsorteer vak te bekijken. Op straat missen de leerlingen het overzicht.

Dat het voor alle leeftijden te gebruiken is bewees de eerste leerling op dit parcours. Een jongeman van 18 jaar met weinig fietservaring. Hij wist niet dat als je linksaf gaat een grote bocht moet maken. Op het verkeersparcours kunnen we dat in alle rust oefenen.

Dit parcours zal mede bijdragen aan de zelfstandigheid van onze leerlingen en cliënten.

Hier kunt u enkele foto's bekijken.