menu Sluit het hoofdmenu

'EyeEye' innovatie in de prijzen

geplaatst op Bartimeus team wint derde prijs op vg hackathon

Bartiméus heeft vrijdag op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht een prototype gepresenteerd van een nieuw innovatief communicatiemiddel voor mensen die wonen bij een zorginstelling in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Het idee houdt in dat bewoners zelf gepersonaliseerde audioberichten over dagactiviteiten kunnen beluisteren en zich zelfstandig kunnen inschrijven. EyeEyeKapitein: meer zelfregie door technologie.

Het idee is afgelopen week door ons FabLab team bedacht en uitgewerkt in de eerste Nederlandse ‘hackathon’ voor mensen met een verstandelijke beperking. 34 zorginstellingen hebben tijdens dit evenement in 4 dagen tijd een creatieve oplossing ontwikkeld voor een hulpvraag van een cliënt. 

Bijdrage Bartiméus

Bewoners van Bartiméus kunnen vanwege hun visuele- en meervoudige beperking in de meeste gevallen niet lezen en schrijven. Hierdoor is zelfstandige toegang tot informatie over activiteiten op de woonlocatie beperkt en zijn ze afhankelijk van hun begeleider bij het maken van keuzes.

De oplossing die Bartiméus hier in deze hackathon voor heeft bedacht, sprong er uit toen alle deelnemers hun idee vrijdag mochten pitchen in het auditorium van de Rabobank. Bartiméus won tijdens de spannende finale uiteindelijk de derde prijs. We zetten ons in Nederland al meer dan 10 jaar in om de mogelijkheden van technologie beter te benutten voor mensen met een beperking. Daarom zijn we vooral ook blij met de drive bij alle organisaties betrokken bij deze hackathon om hiermee aan de slag te gaan. 

Het bedachte roer van Bartiméus voor cliënten tijdens VGHackathonRoer voor meer regie

Met het ‘EyeEyeKapitein’ concept dat Bartiméus deze week ontwikkelde kunnen bewoners zelf meer de regie nemen: berichten beluisteren, digitale assistentie krijgen en aanmelden voor activiteiten. Het prototype heeft de vorm van een ‘roer’ met duidelijke knoppen die de bewoner in zijn of haar kamer of rolstoel kan bedienen. Bij het prototype is gebruik gemaakt van technologieën text-to-speech, persoonsherkenning en artificial intelligence. Het ‘roer’ herkent de gebruiker automatisch, kiest het bijbehorende profiel en alle instellingen passend bij de persoonlijke wensen en beperkingen.

Van idee naar product

De komende tijd wordt bekeken of en hoe het nieuwe idee verder kan worden uitgewerkt tot een hulpmiddel dat voor iedereen toegankelijk is.

VGHackathon

Bartiméus was nauw betrokken bij het opzetten van deze eerste landelijke hackathon in verstandelijke gehandicaptenzorg. Rabobank is een van de sponsors van het evenement. Bartiméus werkt elke dag aan een volledig inclusieve wereld waarin iedereen deel uit kan maken van alle digitale mogelijkheden. Kijk en luister naar de pitches op het videokanaal op YouTube. De eerste prijs in deze hackathon was voor Koraal, de tweede prijs voor Abrona. Allen van harte gefeliciteerd! Meer over de hackathon op 2018.vghackathon.nl

Geïnteresseerd in de inzet van technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking? Lees meer over de activiteiten van Bartiméus FabLab