menu Sluit het hoofdmenu

Expositie portretten mensen die slechtziend of blind zijn

geplaatst op Fotoportret visueel beperkt jongetje uit expositie Zie me

De Utrechtse fotografe/schrijfster Anita de Rover heeft een serie indringende fotoportretten gemaakt van mensen die slechtziend of blind zijn. Deze portretten zijn van zondag 15 januari t/m zondag 22 januari te zien in Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10 in Utrecht. Uniek is dat enkele portretten ook in 3D zijn uitgevoerd. Bartiméus omarmt dit mooie project waarmee mensen met een visuele beperking positieve aandacht krijgen. Een sponsorbedrag kon dan ook niet uitblijven.

Anita de Rover kwam op het idee voor de fotoserie, doordat ze een meisje zag dat zich met een taststok zelfstandig door een drukke stationshal wist te bewegen en geen hulp van haar moeder wilde die achter haar aan liep. Anita vond haar stoer: "Ik werd nieuwsgierig naar de belevingswereld van mensen die slechtziend of blind zijn." Ze besloot een advertentie op Facebook te zetten om mensen die slechtziend of blind zijn te portretteren. Ze kreeg vele aanmeldingen uit alle delen van het land. Dit heeft een indringende portrettenserie tot resultaat gehad. Anita: "Ik heb steeds met zacht licht en zonder flits gewerkt. Want voor de meeste slechtzienden flitslicht niet prettig. En om de houding en het karakter van de persoon te laten zien heb ik meer dan alleen het gezicht gefotografeerd." Het heeft bijzondere en intieme portretten opgeleverd. Door het zachte licht krijgen de foto’s iets schilderachtigs, Rembrandtesk. De foto’s laten een bepaald soort kwetsbaarheid zien, maar drukken vooral uit hoe bijzonder, krachtig en moedig mensen die slechtziend of blind vaak zijn. Anita: "Ik ben onder de indruk van hun doorzettingsvermogen, hoe ze de uitdagingen waarvoor ze dagelijks staan tegemoet treden. Het kost ze meer energie om iets voor elkaar te krijgen en ze moeten zich vaak extra bewijzen."

Fotowedstrijd

Hoe bijzonder de foto’s zijn, bleek februari vorig jaar, toen Anita met het portret van Timor een fotowedstrijd won van het Vlaamse dagblad De Morgen met als onderwerp 'Een nieuw begin’. Anita: "Ik was nog maar twee maanden bezig met het project, maar dat gaf me de stimulans om met de serie door te gaan."

Ook het AD Utrecht besteedde aandacht aan haar fotoserie.

Expositie

Nu is de portrettenserie dan voor het eerst publiek te bewonderen. Van zondag 15 januari t/m zondag 22 januari (dagelijks van 12.00 - 17.00 uur) zijn ze te zien in Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10 in Utrecht (zijstraat van de Neude). Informatie over de expositie is te vinden op Facebook.

3D portretten

Uniek is dat naast de fotografische portretten er ook enkele portretten (van kinderen) in 3D zijn uitgevoerd, zodat mensen die slechtziend of blind zijn ook kunnen voelen hoe de portretten zijn. Ze zijn gemaakt door Ferdinand Blankenvoorde, een grafische vormgever die 3D-plattegronden maakt in opdracht voor onder andere ProRail. Hij is verder gaan experimenteren en maakt nu prachtige ook 3D-portretten. Zo heeft hij meegewerkt  aan de expositie in het Van Goghmuseum met speciale 3D-tekeningen die het museum gebruikte tijdens aanraaksessies voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Elkaar echt gaan zien

De fotoportretten worden samen met persoonlijke interviews met de geportretteerden ook opgenomen in het boek ‘Zie me’ dat in februari uitkomt, waarvan op de expositie inkijkexemplaren beschikbaar zijn. Anita: “Met het project wil ik stimuleren dat mensen elkaar echt gaan zien, zien zoals ze echt zijn.”