menu Sluit het hoofdmenu

'Experimenteer met leeshulpmiddelen in het stemhokje'

geplaatst op kiezers in stemhokje

'Experimenteer met inzet (lees)hulpmiddelen zodat mensen die slechtziend of blind zijn zelfstandig kunnen stemmen.' Deze oproep deed Jopie Nooren, bestuursvoorzitter van Bartiméus, aan gemeenten tijdens de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow op de Ziezo-beurs op vrijdag 16 maart.

'Wij vinden dat mensen met een visuele beperking ongehinderd hun stem moeten kunnen uitbrengen bij verkiezingen. Dat begint met goed bereikbare en fysiek goed toegankelijke stemlokalen, goed vindbare en leesbare verkiezingsprogramma’s, stemlijsten en websites van deelnemende partijen. Elektronisch stemmen is het meest toegankelijk, maar dat kan nog niet. Daarom zouden gemeenten het zelfstandig stemmen voor mensen met een visuele beperking moeten bevorderen door te experimenteren met de inzet van verschillende leeshulpmiddelen zoals voorleessoftware in stemhokjes.'

Zelfstandig stemmen

'We ervaren dagelijks hoe ongelofelijk belangrijk het is voor mensen met een visuele beperking om op gelijke wijze te kunnen deelnemen aan de samenleving. Of het nu gaat om wonen, werken, naar school gaan of op andere terreinen. Daarbij hoort ook dat men zelfstandig kan stemmen, een hele belangrijke voorwaarde voor gelijke deelname aan de samenleving.'

Volledige toegankelijkheid verkiezingen in 2021

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande kunnen mensen met een visuele beperking, dankzij een pilot in vier gemeentes zelfstandig stemmen, waaronder gemeente Utrechtse Heuvelrug. 'We zien het als onze opdracht om de toegankelijkheid voor de eerstvolgende verkiezingen - en uiterlijk de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 - in heel Nederland voor elkaar te hebben. Samen met andere organisaties die mensen die blind of slechtziend zijn, ondersteunen. Als Bartiméus zetten we hiervoor onze expertise in, waarbij we luisteren naar de behoeften van de mensen die slechtziend of blind zijn', aldus Jopie Nooren.

Oogvereniging-Verkiezingstalkshow

Vrijdag 16 maart leidde Vincent Bijlo de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow tijdens de Ziezo-beurs. De Verkiezingstalkshow was een initiatief van de Oogvereniging in samenwerking met Bartiméus Sonneheerdt en had tot doel het zelfstandig stemmen breed op de agenda te zetten.

Blind stemmen met mal en audio-ondersteuning

Blinden krijgen eigen stembus bij Bartiméus. Mensen met een visuele beperking kunnen op de Heuvelrug tijdens de gemeenteraadsverkiezingen toegankelijk stemmen. En daar is Bartiméus groot voorstander van.