menu Sluit het hoofdmenu

Elkaar vinden in nieuw Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid

geplaatst op Aankondiging start Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid door bestuurder Jopie Nooren

Gisteren heeft Jopie Nooren, voorzitter raad van bestuur Bartiméus, tijdens Samen Wijzer de aftrap gegeven voor de lancering van een Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid. Zij deed dit namens de bestuurders van Bartiméus, GGMD, Kalorama, Kentalis en Visio. Het landelijke expertisecentrum gaat officieel van start tijdens ZieZo 2017. Dit initiatief is het antwoord op de vraag van mensen met het syndroom van Usher om alle informatie omtrent doofblindheid via één loket vindbaar te maken.

Het gaat hier om een samenwerking tussen Bartiméus, Kentalis, Visio, GGMD en Kalorama en mensen met doofblindheid. Jopie Nooren deed daarbij de oproep aan de ervaringsdeskundigen zelf om bij te dragen aan dit initiatief door een mail te sturen naar contact@doofblind.nl. "Samen met de betrokken organisaties kunnen we er zo voor zorgen dat mensen met een beperking in zien én horen elkaar kunnen vinden, makkelijk toegang krijgen tot relevante informatie en op een juiste manier worden doorverwezen naar specialistische zorg en dienstverlening."
Jopie Nooren deed de aankondiging via een live-verbinding tussen de Samen Wijzer dag bij Bartiméus in Ermelo en het internationale congres 10 years Master  Communication and Congenital Deafblindness van de Rijksuniversiteit in Groningen. Het Landelijk Expertisecentrum is niet primair bedoeld als vraagbaak voor medewerkers van de betrokken instellingen; zij kunnen eerst en vooral terecht bij het expertisecentrum van de eigen deelnemende organisatie.

Logo 10 jaar Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid10 jaar Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid

Gisteren was het 10 jaar geleden dat het Expertisecentrum Doofblindheid van Bartiméus van start ging! Om dat te vieren, heeft onze gedragsdeskundige Mijkje Worm een filmpje (onderaan deze pagina) gemaakt waarin de hoogtepunten van 10 jaar kennis en expertise over doofblindheid bij Bartiméus in vogelvlucht voorbij komen.

Prachtige mijlpalen zijn de afgelopen jaren behaald in onderzoek en kennisontwikkeling en -implementatie om bij te dragen aan een beter leven voor mensen met doofblindheid. Dit filmpje is de aftrap van een feestelijk jaar voor het expertisecentrum doofblindheid.
 

In Nederland hebben ongeveer 40.000 mensen te maken met doofblindheid, zij hebben een beperking in zien én horen. Dit kunnen allerlei variaties zijn, van licht tot zwaar.

10 jaar Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid

De expertise die Bartiméus in 10 jaar tijd ontwikkelde op het gebied van doofblindheid