menu Sluit het hoofdmenu

Elburger Albert Heemskerk (56) zet zich in voor goed doel

geplaatst op Albert Heemskerk doet mee aan The Blind Run

ELBURG - Het duurt nog een paar weken, maar op zaterdag 8 oktober wordt in Doorn voor de derde keer op rij The Blind Run gehouden. Albert Heemskerk gaat hieraan deelnemen. Hij woont in Elburg, is 56 jaar en visueel beperkt.

Aan niets is te zien dat hij maar 8% zicht heeft en ook in zijn sport belemmert hem dit niet. Sinds 1992 is zijn zicht sterk achteruit gegaan, maar gelukkig is het sinds 8 jaar stabiel. "Ik heb veel hulpmiddelen om goed te kunnen lezen, sommige dingen worden mij ook voorgelezen. Toch moest ik over een enorme drempel heen. Bijvoorbeeld als ik in de supermarkt moest vragen: wilt u mij helpen? Dat is een keuze, want anders lukt het niet." Zijn werk, meubels maken, werd te gevaarlijk. Uiteindelijk kwam hij op een prachtige werkplek terecht, bij Proson in Ermelo, een sociale werkvoorziening voor mensen met een visuele beperking. Albert Heemskerk: "Ik werk er full-time met heel veel plezier op de afdeling montage, het is een prachtig bedrijf. Al was het bij de eerste keer dat ik daar binnenkwam best confronterend: mensen met een blindenstok of met een hond, maar nu maken we daar grapjes over."

Heemskerk doet al jaren aan sport. Eerst body building, samen met zijn zwager. Zo'n 6 jaar geleden waren ze toe aan een nieuwe uitdaging en kwamen ze in aanraking met een hardloopwedstrijd van 10 kilometer rond het Olympisch Stadion in Amsterdam. Sindsdien is Heemskerk blijven hardlopen en nu doet hij voor de derde keer mee aan The Blind Run. "De eerste beide keren was het in Utrecht in het Maximapark. Nu is het voor het eerst in Doorn op het terrein van Bartiméus." The Blind Run is een loop-event. Er wordt gelopen als duo, waarbij de ene loper wel kan zien en de andere geblinddoekt is of visueel beperkt. Het is een sponsorloop met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor blinde en slechtziende kinderen. De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt is organisator van The Blind Run.

Sterk

Deze vereniging maakt zich er sterk voor dat slechtziende en blinde mensen mee kunnen doen in de maatschappij. Heemskerk: "Als we daar 's morgens starten, wordt er aan mij gevraagd of ik los (wel met mijn duo) of gekoppeld ga lopen. Zo train ik ook, soms los, soms gekoppeld met een koord van een aantal centimeters aan mijn duo. We hebben in beide situaties tekens waar ik op moet letten bij het lopen." Asfalt loopt het beste volgens Heemskerk. ,"Dat is mooi glad." Het is hem wel eens overkomen dat hij over een oneffenheid is gestruikeld, over lampjes in het wegdek bijvoorbeeld. Onlangs zou hij meedoen aan het hardloopevenement over de Afsluitdijk (37 kilometer), maar helaas werd dit afgelast vanwege slechte weersomstandigheden. Maar zijn duo en hijzelf lieten zich niet uit het veld slaan en vertrokken 's morgens om half vijf voor een eigen route.

Sponsors voor The Blind Run zijn van harte welkom: kijk op www.theblindrun.nl (duo Albert/Matthé).

Bron: Veluweland.nl/Hennie Hartholt