menu Sluit het hoofdmenu

Eeuwfeest voor Bartiméus in Reformatorisch Dagblad

geplaatst op

Op donderdag 12 maart jl. verscheen Bartiméus in het Reformatorisch Dagblad met een krantenartikel waarin verschillende betrokkenen van Bartiméus aan het woord komen vanwege het eeuwfeest van Bartiméus.

Werken in de tuin met 8% zicht

Het overgrote deel van zijn leven woonde P. Schimmel (1921) op zijn boerderij in Barneveld. Een netvliesontsteking op zijn 85e tastte zijn gezichtsvermogen dusdanig aan dat hij niet meer volledig voor zichzelf kan zorgen. Nu woont hij in een verzorgingstehuis voor blinden en slechtzienden in Ermelo. "Wennen? Ik voel me hier helemaal thuis." En met nog maar 8% zicht werkt hij graag in de tuin voor zijn kamer.

Begeleiding in de eigen omgeving

Jelly van Dijk is ambulant begeleider bij Bartiméus. Zij ondersteunt vooral slechtzienden en blinden in hun eigen woonomgeving. Op dit moment begeleidt zij bijvoorbeeld een vijfjarig slechtziend meisje dat op gym wil. Ze observeert en vertelt de lerares welke aanpassingen er gedaan moeten worden zodat het meisje voluit mee kan doen. Daarnaast doet Jelly visueel functieonderzoek bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en geeft ze stoklooples. Ze vindt begeleiding in de eigen omgeving een hele vooruitgang. "Wel is het belangrijk dat ouders niet alles voor hun kinderen doen. Ouders moeten hun blinde kind leren zich zelf aan te kleden.

Steuntje in de rug

Atie Drop is ambulant onderwijskundig begeleider bij Bartiméus. Ze bezoekt vooral leerlingen met een visuele beperking die op een reguliere basisschool zitten. Hier geeft ze informatie en advies aan de leerkracht, zodat de lessen goed gevolgd kunnen worden. Naast het contact met de leerling, spreekt ze ook de leerkracht en de ouders. Het gaat dan voornamelijk over de ontwikkeling van het kind. "Ik vind het waardevol om zowel de ouders en de leerkrachten als de leerlingen een extra steuntje in de rug te kunnen geven. Een kind stap voor stap begeleiden naar een volwaardige plaats in school en uiteindelijk de samenleving, geeft mij veel voldoening."

Bartiméus viert feest

Stichting Bartiméus, een organisatie voor slecht- zienden en blinden, viert feest. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Bartiméus werd opgericht.
In 1915 begon Bartiméus als 'Vereeniging tot bevordering van christelijke opvoeding en onder- wijs voor kinderen en jongelieden' in Zeist. Een jaar later werd de oprichting officieel goedgekeurd door niemand minder dan koningin Wilhelmina. In 1919 kwamen de eerste kinderen naar de nieuwe blinden- of brailleschool.
Voor de toekomst zet Bartiméus in op het ontwikkelen van expertise. "We moeten blijven aantonen dat we waarde toevoegen aan het leven van blinden en slechtzienden", zegt woordvoerder Paulien Vreman. "Daarom blijven we investeren in wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe methoden."

Het volledige artikel kunt u lezen op de website van het RD.

(Bron: Reformatorisch Dagblad)