menu Sluit het hoofdmenu

Een droom wordt slimme werkelijkheid

geplaatst op Doofblinde cliënt test slimme deurbel Bartiméus

Hoe mooi zou het zijn ...als mensen met doofblindheid kunnen onderscheiden of er een bekende of onbekende aanbelt bij de voordeur. Van een concrete wens naar een échte prototype ‘slimme deurbel’. Eerder deze maand werd de deurbel door studenten van Hogeschool van Amsterdam gedemonstreerd aan doofblinde cliënten bij Bartiméus in Ermelo.

Een jaar geleden organiseerde Bartiméus de brainstormsessie ‘Dromen over een toegankelijk leven’. Doofblinde cliënten konden hun dromen kenbaar maken en een ervan was ‘Hoe weet ik wie er voor mijn voordeur staat?’. Bartiméus startte vervolgens in samenwerking met studenten van de Hogeschool van Amsterdam een project om te kijken of het mogelijk is, door gebruik te maken van hedendaagse ‘slimme’ apparaten, dit probleem op te lossen. 

Vingerafdrukscanner

Ilse Oosterhuis, lid van het Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid: ‘De ‘slimme deurbel’ is met groot enthousiasme ontvangen! Het is inderdaad mogelijk gebleken om met een vingerafdrukscanner een trilsignaal door te geven aan een smartwatch die duidelijk maakt of er een bekend of onbekend iemand aanbelt. De doofblinde cliënten hebben zelf een actieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van de deurbel. Cliënten hebben de deurbel getest, geëvalueerd en mogelijke toepassingen aangedragen.'

Bartiméus wil met dit soort slimme innovaties bijdragen aan een beter leven voor mensen met een visuele en/of bijkomende beperking. Een geïnteresseerde fabrikant was tijdens de demonstratiedag aanwezig.

Een groep studenten van de Hogeschool Amsterdam gaat de ‘slimme deurbel’ de komende maanden verder (door)ontwikkelen naar een bruikbaar eindproduct.

Lees ook het artikel in Het Parool over de 'slimme deurbel' van Bartiméus.